trik
KAKO DA NAJBRŽE ODMRZNETE PILETINU? Svi je stavljaju u VODU, a to može dovesti do TROVANJE- evo šta tačno da radite
Važno je odmrznuti meso tako da se ne pokvari i ne dovede do trovanja. Dijetolog otkriva najbolji način
Najčešća greška koju mnoge domaćice prave pri odmrzavanju mesa jeste da je ostave na radnoj ploči satima ili potope u toplu vodu. Oba metoda mogu dovesti do rizika od trovanja hrane. Dok se smrznuto središte još odleđuje, delovi piletine koji su bliže površini verovatno su već odmrznuti i postoji veća verovatnoća da se u njima razviju štetne bakterije.
Kako da brzo odmrznete piletinu
Dijetolog kaže da ovaj način koristi samo kada je to neophodno. Ostavite piletinu u zatvorenoj ambalaži (originalnom pakovanju) ili u nepropusnoj plastičnoj kesi. Time se sprečava da bakterije iz okoline ili vode uđu u meso. Zatim je potopite u hladnu vodu koju je potrebno menjati svakih 30 minuta.
Da li možete da kuvate smrznutu piletinu?
Smrznuta piletina se priprema duplo duže, a dijetolozi se slažu da je potpuno bezbedno da se priprema i bez odleđivanja.
Najbolji način za odmrzavanje
Svi kuvari i stručnjaci slažu se oko jednog: piletinu iz zamrzivača prenesite u frižider i pustite da se prirodnim putem odmrzne tokom 24 sata. Ovo je najsigurniji, ali i najlakši način jer ne morate da brinete o potencijalnim rizicima.
Dijetolog i kulinarska blogerka Ebi Šarp je za magazin „Self“ rekla kako više voli ovaj metod jer "zahteva najmanje muke, a pileće meso se ne natopi vodom." Jedina mana je ta što morate razmišljati unapred i isplanirati ručak bar jedan dan ranije.
BONUS VIDEO:
(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)