Piletina, Foto: Profimedia

trik

KAKO DA NAJBRŽE ODMRZNETE PILETINU? Svi je stavljaju u VODU, a to može dovesti do TROVANJE- evo šta tačno da radite

Važno je odmrznuti meso tako da se ne pokvari i ne dovede do trovanja. Dijetolog otkriva najbolji način

Objavljeno: 03.06.2024. 18:56h

Najčešća greška koju mnoge domaćice prave pri odmrzavanju mesa jeste da je ostave na radnoj ploči satima ili potope u toplu vodu. Oba metoda mogu dovesti do rizika od trovanja hrane. Dok se smrznuto središte još odleđuje, delovi piletine koji su bliže površini verovatno su već odmrznuti i postoji veća verovatnoća da se u njima razviju štetne bakterije.

Kako da brzo odmrznete piletinu

Dijetolog kaže da ovaj način koristi samo kada je to neophodno. Ostavite piletinu u zatvorenoj ambalaži (originalnom pakovanju) ili u nepropusnoj plastičnoj kesi. Time se sprečava da bakterije iz okoline ili vode uđu u meso. Zatim je potopite u hladnu vodu koju je potrebno menjati svakih 30 minuta.

Dijetolog kaže da ovaj način koristi samo kada je to neophodnofoto: Profimedia

Da li možete da kuvate smrznutu piletinu?

Smrznuta piletina se priprema duplo duže, a dijetolozi se slažu da je potpuno bezbedno da se priprema i bez odleđivanja.

Najbolji način za odmrzavanje

Svi kuvari i stručnjaci slažu se oko jednog: piletinu iz zamrzivača prenesite u frižider i pustite da se prirodnim putem odmrzne tokom 24 sata. Ovo je najsigurniji, ali i najlakši način jer ne morate da brinete o potencijalnim rizicima.

Dijetolog i kulinarska blogerka Ebi Šarp je za magazin „Self“ rekla kako više voli ovaj metod jer "zahteva najmanje muke, a pileće meso se ne natopi vodom." Jedina mana je ta što morate razmišljati unapred i isplanirati ručak bar jedan dan ranije.

BONUS VIDEO:

(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)