Pljusak, Foto: Zorana Jevtić

DA LI ĆEMO IMATI SUPERĆELIJSKU OLUJU?

IZDAT NAJVIŠI STEPEN UPOZORENJA: U ovom delu dana na Srbiju će se sručiti ogromna količina padavina

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe

Objavljeno: 03.06.2024. 14:08h

Najobilnije padavine tokom današnjeg dana očekuju se popodne i uveče, najavila je meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Aleksandra Travica. Ona je rekla da će čitava teritorija Srbije biti pogođena obilnim padavinama, ali će se istočni deo izdvojiti. Danas je za istočni deo Srbije izdato upozorenje najvišeg stepena zbog grmljavine.

Travica kaže da će Pomoravlje, Podunavlje, Timočka i Negotinska krajina imati veću količinu padavina, te da je tu najveća mogućnost da padne grad.

- Danas jesu obilniji pljuskovi, može doći do olujnog vetra, ali ti razvoji neće biti toliko intenzivni kao kod superćelijskih oluja. Što se tiče narednog perioda, očekujemo stabilizaciju vremena. Već sutra bi trebalo iznad većeg dela da bude suvo - navodi.

Dodala je da se kiša i mogući pljuskovi očekuju u Vojvodini i brdsko-planinskim predelima, ali mnogo manjeg intenziteta nego danas.

- Sreda bi bila malo nestabilnija, ali ne kao danas, može biti kiše ili lokalnih pljuskova, a od četvrtka do nedelje se očekuje stabilizacija vremena i pretežno sunčano, uz porast temperature - najavila je ona.

MUP i RHMZ izdali upozorenja za danas

Danas će biti veoma nestabilno, naročito u drugom delu dana, sa jakim pljuskovima i velikom količinom padavina za kratko vreme uz grad (lokalno i preko 5 cm u prečniku) i olujni vetar u oblasti najjačih razvoja, upozorava Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti.

Izdat najviši stepen upozorenja

U celoj zemlji izdat je narandžasti meteoalarm, osim na KiM gde je žuti, a u istočnoj Srbiji crveni (najviši) stepen upozorenja.

Za konkretne lokacije izdavaće se hitna upozorenja jedan do dva časa unapred.

Meteoalarm foto: RHMZ / SCREENSHOT

Šta znači crveni, a šta narandžasti meteoalarm?

Crveni meteoalarm znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika i slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Narandžasti meteoalarm znači da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Bonus video:

(Espreso/ Blic/ Prenela M.L.)