Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

životna priča titovog telohranitelja

ČUVAO TITA TOKOM RATA, NOSIO PREKO NERETVE, A ZAVRŠIO NA GOLOM OTOKU: Kada ga je kasnije Broz nazvao, on je...

Milomir Marić ispričao je životnu priču Titovog telohranitelja Boška Čolića, kojeg je jednom prilikom i upoznao

Objavljeno: 31.05.2024. 13:46h

Milomir Marić, jedan od najpoznatijih novinara sa ovih prostora, ispričao je u nedavnom gostovanju u jednom podkastu da je upoznao čoveka koji je bio Titov telohranitelj, i otkrio šta mu je ovaj sve ispričao.

"Zvao se Boško Čolić, čuvao je Tita tokom celog rata. Nosio je Tita na leđima preko Neretve i Sutjeske, sve do Belog dvora. Njegova žena je bila šef personala, bila je šefica Jovanki, budućoj Broz. Njega su optužili '48 da je po nalogu ruske službe trebalo da ubije Tita. Kad je Tito spavao, on je sedeo budan ispred vrata i kroz špijunku gledao Tita. Neke gluposti su bile, kao on je hteo da ubije Tita", ispričao je Marić.

Milomir Marifoto: Antonio Ahel/ATAImages

Cela priča krije se u tome što su Rusi hteli da pošalju filmsku ekipu '45, kako bi snimili film o partizanskoj borbi, ali Tito nije hteo da ih vodi po planinama i po ofanzivama, pa je poslao Boška, koji je rekao više nego što je trebalo da se kaže, tvrdi Marić.

Zatim je Marić ispričao kako je Boško bio na Golom otoku i da je možda i poslednji izašao.

"Izašao je sa Golog otoka '62 i onda je počeo po vašarima da prodaje lozove, i ne samo da se obezbedio, nego je kupio kuću na moru. I izbrisao je to iz svog života. Posle pada Rankovića, Tito nalazi njegov telefon i zove ga, kaže: 'Gde si prijatelju? Marko je posvađao nas dvojicu, dva najveća prijatelja, ti si meni toliko puta spasao život, odmah da si došao kod mene da nastavimo zajednički život'. On mu je rekao: 'druže Tito ja sam se nekako snašao i bez vas pa ću i ubuduće.'"

Goli otokfoto: Printscreen/youtube/24sata

Marić se dotakao i priča o samom Golom otoku.

"Jovo Kapa je proglašen za glavnog islednika Golog otoka. On jeste bio Rankovićev zamenik, nekoliko puta je bio tamo, ali on nije učestvovao u mučenju tih ljudi. To su drugi ljudi radili. Čak je postojao jedan list koji se zvao "Javnost". Niko od mojih kolega, istoričara, nije video nijedan primerak tog lista. To je list koji je izgledao kao "Borba", štampan je svakog dana na Golom otoku, gde su bile najgroznije priče koje su govorili jedan o drugome, užasi, od polnog opštenja sa kozom, sa sestrom, užasi jedni. Neko je to sakrio. To niko nije video, ni ja to nisam video. Ja sam mnoge stvari otkrio, ali to nisam video. Da li je to uništeno? To je neka jeza, ja bih rado pročitao tu jezu, ali nisam pronašao", ispričao je Marić.

Bonus video:

(Espreso / Mondo / Prenela: J.N.)