Paradajz, Foto: RINA / Privatna arhiva

sjajno

EVO KAKO DA PREPOZNATE PRAVI DOMAĆI PARADAJZ: Domaćice tvrde da ga 1 STVAR RAZLIKUJE od VEŠTAČKOG

Izbor paradajza je ključan za dobar ukus salate ili sosa za špagete. Evo kako da prepoznate zdrav plod

Objavljeno: 29.05.2024. 17:44h

Iskusne domaćice tvrde da umeju da prepoznaju domaći ukusan paradajz od onog „veštačkog“, bez ukusa i mirisa. Po ovim kriterijumima ćete izabrati najzdravije plodove.

Izbegavajte savršeni izgled

Paradajzi s udubljenje na vrhu nije najbolji izbor. Takođe, ne bi trebalo da izgleda jednolično i identično. Plodovi s brazdama ili malim nepravilnostima su prirodniji i verovatno domaća proizvodnja. Tražite asimetrične, kvrgave paradajze različitih veličina.

foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Obratite pažnju na miris i dodir

Dobar paradajz prepoznaćete po zemljanom mirisu. Zrelost paradajza možete proveriti dodirom – ako je koža previše tvrda, plod verovatno nije dovoljno zreo. Idealan paradajz ima blago žućkasto-smeđe listove blizu peteljke, što ukazuje na to da je nedavno ubran.

Neobičan oblik, ali savršen ukus

Prilikom kupovine, tražite paradajz koji nije savršenog izgleda, jer pravi ukus često dolazi u neobičnim oblicima. Znate da ste pogrešili ako paradajz izgleda savršeno kao iz reklame, a nema nikakav ukus. Birajte plodove s malim manama, jer su najukusniji.

Bonus video:

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)