poslastica
LAGANI PROLEĆNI KOLAČ SA TREŠNJAMA: Ne pravi se testo, nešto ovako neobično dugo niste videli (MERA NA ŠOLJE)
Recept za kolač sa trešnjama koji se pravi na totalno drugačiji način od onog na koji smo navikli
Trešnje su ovih dana jedan od prvih izbora na pijacama i u marketima, a pored tipične konzumacije svežih plodova one takođe mogu biti sjajan sastojak nekih fenomenalnih poslastica.
Danas ćemo vam prestaviti jedan odličan kolač, po nesvakidašnjem receptu. Naime, ne pravi se testo.
Ukus mu je veoma interesantan i suptilan, a izgled je dekorativan.
Sastojci:
2 šoljice brašna
1 kesica praška za pecivo
2 šoljice griza
1 šoljica šećera
prstohvat soli
malo margarina
800 g - 1 kg trešanja
pola šoljice ulja
2/3 šoljice šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 kašičica cimeta
Priprema
U činiji pomešajte suve sastojke: brašno, griz, šećer i so, pa dodajte prašak za pecivo i dobro promešajte. Podelite smesu na tri jednaka dela.
Neisceđene trešnje sipajte u drugu duboku činiju, pa dodajte šećer, kesicu vanilinog šećera, cimet i ulje i to dobro promešajte.
Podmažite pleh (posnim) margarinom ili ga obložite pek-papirom, pa sipajte prvu trećinu pomešanih suvih sastojaka i izravnajte kašikom.
Preko toga nanesite polovinu smese od trešanja, pa preko stavite još jednu trećinu suvih sastojaka. Poređajte preostalu smesu od trešanja i preko svega stavite poslednju trećinu suvih sastojaka.
Preko svega narendajte malo margarina.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R/Preneo: V.Š)