Zoran Arsić, Foto: Tamara Trajković

Intervju

ZORAN IDE NA SVETSKO TAKMIČENJE ZA PICA MAJSTORE: Razgovarali smo sa njim i probali picu koja ide za Napulj (FOTO)

Zoran Arsić ide na takmičenje u Napulj za najbolju picu i otkriva nam šta to čini pravog pica majstora.

Objavljeno: 28.05.2024. 19:00h > 07:45h

Zoran Arsić, pica majstor iz Beograda, porazgovarao je sa nama o takmičenju u Napulju za najbolju picu, koje se organizuje tradicionalno svake godine, a ove godine će biti u junu, ali i o samom zanatu i tome šta čini dobrog pica majstora.

Zoran je radio u mnogo poznatih lokala širom Beograda, a danas je šef kuhinje u novootvorenom italijanskom restoranu na Banovom brdu - "Inferno". On je šef kuhinje, ali i kreator inovativnog menija na kome dominiraju pice koje je samostalno dizajnirao.

"Ne treba uvek sve da bude "mainstream". Postoji više vrsta pica - tradicionalna, rustična, margarita marinara - to je taj standard. Danas mnogo picerija ide u komplikovanje, i daleko od onoga šta je tradicija."

Što se tiče ukusa - njegove pice su specifične po kvalitetnim sastojcima i inovativnim kombinacijama.

"Meni u restoranu sam sam sastavljao. Imamo picu sa kruškom i pršutom, picu s čvarcima - želeo sam da imamo nešto specifično, a opet da bude prava rapsodija ukusa."

Pice koje Zoran pravi foto: Tamara Trajković

Naravno da restoran imena "Inferno" ima i dve "pice kuće" - Inferno i Dante.

"Kad sam prvi put ušao u lokal imao sam inspiraciju da sve bude na broj 5 - pet tradicionalnih vrsta, pet fuzija, ali i jedno za ljubitelje mesa - pica sa pet vrsta mesa, ali i picu sa pet vrsta sira, sa najkvalitetnijim sirevima."

Takmičenje u Napulju je njegova sledeća destinacija, a objasnio nam je kako funkcioniše ovo renomirano takmičenje u kome učestvuje ceo svet.

"Bavimo se tradicionalnom izvornom napoletanom - pelat, mocarela, bosiljak, maslinovo ulje. Tu su standardi postavljeni, a ipak je najbitnije testo. Sudije prate kako se postaviš, kako se ophodiš prema namirnicama, ali i prema radnoj površini. Sve mora da bude spoj koji će doneti krajnji proizvod za nagradu."

FOTO: Tamara Trajković
FOTO: Tamara Trajković
FOTO: Tamara Trajković
FOTO: Tamara Trajković
FOTO: Tamara Trajković
FOTO: Tamara Trajković
FOTO: Tamara Trajković

Zoran je već učestvovao na ovom takmičenju, koje je ujedno i najveće svetsko prvenstvo na kome učestvuje preko 600 majstora. Tada je ostvario 21 mesto, međutim, i sam smatra da je tu presudan faktor - sreća.

Pored sreće, bitno je imati dobre namirnice, što je po njemu i jedna od glavnih tajna dobre pice.

"Dobre namirnice, da budu kvalitetne, ali i pažnja i ljubav i razumevanje ovog zanata - kako treba da izgleda testo, količina hidratacije testa, fermentacija..."

I sam kaže da postoji niz faktora, a prisetio se i prošlog odlaska na takmičenje:

"Goran (trenutno svetski šampion) i ja smo zajedno otišli na prošlo takmičenje, ali imali smo tu nesreću da smo dosta čekali naš red na otvorenom - testo se pregrejalo od toplote - a onda nas unutra dočekale nove peći, koje nismo poznavali. Treba da radiš na nečemu sa čim nemaš iskustvo - i od tih 600 italijana biti 21, nije uopšte loše."

U lokalu možemo videti i njegove uspehe, koji ponosno stoje kod šanka - pohvalnica "najbolji kuvar Srbije" krasi ambijent restorana.

Na sledećem takmičenju planira da sa svojim prijateljima pica majstorima ode kao tim Srbije - i da se takmiče zajedno u segmentu "više ruku".

Zoran Arsić, pica majstor i glavni kuvar u "Infernu"foto: Tamara Trajković

"Svi oko nas - Nemci, Italijani, Bugari - svi se takmiče kao timovi, pa sam i ja odlučio da sa svojim prijateljima napravim tim Srbije i da se prijavimo zajedno."

Njegova duga istorija sa picom krenula je još u ranom detinjstvu, a prisetio se i kako je bilo kad je prvi put video picu.

"Tada se znalo šta se jelo - burek, pita, sarma, roštilj, samo tih par stvari. Kada sam je prvi put video, malo drugačije od svega što se jede kod kuće - odmah mi se svidelo. U to vreme nije postojala pica na svakom ćošku, niti brza hrana, a u tom restoranu se služilo ovo jelo koje me je odmah fasciniralo."

Jos od 13. godine je počeo da se bavi kuvarskim poslom. Pomagao je bratu koji je radio u pekari i tada je počeo da uči, ali je poželeo da promeni nešto. Međutim, zahvalan je na svemu što je naučio tih godina, jer ga je dovelo ovde gde je danas.

foto: Tamara Trajković

"Počeo sam da radim sa poznanikom Italijanom i učim tajne testa za picu, a moje predznanje iz pekare mi je pomoglo da usavršim veoma brzo nove recepture."

U to vreme je krenula da se pojavljuje pica u našoj zemlji, a onda su i namirnice podigle svoj standard, što je olakšalo njegov rad i učenje. Pitali smo ga međutim šta je to bilo najteže za napraviti i usavršiti.

"Testo. I dan danas je dovoljno da se opustiš i dodaš manje vode, ili više kvasca, da pogrešiš malo u procesu - i nećeš dobiti krajnji cilj. Treba da budeš koncentrisan i da znaš tačno kako da "otvoriš" testo i napraviš picu vrednu gostiju. Ipak nam je cilj da poslužimo gostima nešto što će ih oduševiti."

Testo je ono što, po Zoranu, i jeste "glavni junak" pice i da se na njega treba potrošiti najviše vremena i pažnje. Testo treba da ima određenu temperaturu, ne sme da se pregreje da bi bilo pravilno napravljeno.

"Ima stručnjaka kod nas - imamo čak i svetskog šampiona, ali ne postaje se pica majstor za sedam danam za to je potrebno dosta vremena i rada."

Treba poznavati ovaj zanat i godinama ga usavršavati, a o tome koliko Zoran posvećuje pažnju zadovoljnim gostima, govori i to da je uvek tu da sasluša, ali i da savet.

FOTO: Tamara Trajković
FOTO: Tamara Trajković
FOTO: Tamara Trajković
FOTO: Tamara Trajković
FOTO: Tamara Trajković
FOTO: Tamara Trajković
FOTO: Tamara Trajković

"Ako je u pitanju bela pica koja ima podlogu sireva, uz nju ne služim pelat - mogu da ga donesem gostu u činijici pored ukoliko to želi, ali uvek sam tu da posavetujem šta je najbolja kombinacija za svaku picu. "

Njihov lokal se upravo trudi da promeni ugostiteljstvo - "Želim da mogu da izađem ispred gosta, da se on približi meni i viidi kako ja to radim, koje namirnice koristim. Gosti vide radnu kuhinju gde se sprema pica. "

Pomenuo je i jednu specifičnu ideju koju se nada da će uskoro realizovali u "Infernu", a u pitanju je - mala škola pice.

"Deca vole da sudeluju i uče, njima je euforija kada mogu da nam pokažu svoju viziju i ideju. To u Italiji nije ništa strano, deca od malih nogu uče da prave pice i paste. Voleo bih da to bude malo drugačije od običnih škola kuvanja."

Njegov plan je segment namenjen za mlađe - i igraonica i učionica.

Restoran "Inferno"foto: Tamara Trajković

"U razgovora sam sa nekoliko vrtića o organizovanju škole za najmlađe koja bi se organizovala kod nas u restoranu, gde bi u jutarnjim satima organizovali radionce za decu."

Motiv za sve njegove ideje je svakako - ljubav prema poslu. Gledali smo ga na delu kako pravi picu, a i probali smo neke od njegovih "signature dish" i naš topli savet je da posetite ovaj restoran na Banovom brdu, Turgenjeva 5 i probate sami šta je to što privlači ljude da mu se iznova vraćaju, ali i probate nešto sasvim novo i drugačije. Uz sve to, osoblje ima neka posebna iznenađenja za goste.

"Cilj nam je da se osete kao da su dobrodošli, a ne da su samo još jedna u nizu osoba koja je tu došla. Tu smo da čujemo savete, kritike, ali i pohvale."

Mi im želimo puno sreće, a nadamo se da će njihov zid "okititi" upravo nagrada sa takmičenja koje sledi, a kako smo probali picu - možemo samo reći da ne sumnjamo u njegov uspeh.

foto: Tamara Trajković

Bonus video:

(Espreso/T.Š.)