morate znati
MNOGI LEKARI SMATRAJU DA JE OVA RIBA NAJZDRAVIJA: Oni je jedu bar jednom nedeljno
Lekari i stručnjaci za zdravu hranu često ponavljaju preporuke da na trpezi treba imati što češće ribu kao izvor vitamina i minerala.
Kao primer, navode se Japanci i stanovnici primorskih zemalja, jer oni u ishrani često koriste ribu pa u proseku duže žive i imaju mnogo manje problema sa malignim i kardiovaskularnim bolestima.
Kada se pogledaju reklamne kampanje velikih (i malih) savremenih farmaceutskih kuća, vidi se da svi preporučuju tablete ili kapsule sa omega-3 masnim kiselinama. Iako su savremeni lekovi i preparati bogati potrebnim vitaminima i mineralima, ipak je najzdravije uneti ih u organizam kroz prirodnu i zdravu (normalnu) hranu. Zato je potrebno jesti ribu nekoliko puta nedeljno kako bismo u telo uneli dosta hranljivih i lekovitih sastojaka.
Šta sve riblje meso i riblje ulje sadrže? Ono što ribu kao hranu čini posebnom jeste činjenica da ona sadrži malo kalorija a dosta korisnih sastojaka potrebnih organizmu.
Navodimo neke od važnih sastojaka koji se nalaze u ribljem mesu:
- bakar
- belančevine
- vitamini B kompleksa
- gvožđe
- jod
- kalijum
- kalcijum
- natrijum
- polinezasićene masne kiseline (pufa)
- proteini
- selen
- cink
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/M.K./Espreso zabava)