Slatko od trešanja, Foto: Printscreen Youtube / Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

priprema

DOMAĆE SLATKO OD TREŠANJA KAKVO SU NAŠE BAKE SPREMALE: Svaka domaćica mora da zna OVAJ RECEPT

Ako ne znate, pravo je vreme da naučite kako se sprema domaće slatko od trešanja

Objavljeno: 24.05.2024. 21:01h

Nekada se znalo da kada idete u goste domaćica vam s vrata obavezno nudi slatko. Ovo je tradicionalni srpski slatkiš, a tegle sa različitim ukusima su se uvek nalazile u špajzu.

Slatko možete da pripremite od voća koje vi najviše volite, a mi vam predlažemo ovaj recept. Napravite slatko od trešanja i služite gostima uz kafu ili kada želite da pojedete nešto slatko, a da je domaće.

Sastojci:

700 g trešanja

1 kg šećera

1 limun

1 kesica vanilin šećera

400 ml vode

foto: Printscreen Youtube / Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Recept za slatko od trešanja:

Kupite trešnje koje su slatke, krupne i koje nisu prezrele. Trešnje očistite i uklonite im koštice, kao i peteljke. Dobro ih operite i ostavite da se dobro ocede u cediljci. U šerpu sipajte šećer, kao i vodu, pa kuvajte dok ne krene da ključa.

Nastavite da kuvate dok ne dobijete gust sirup. U sirup dodajte oceđene trešnje, kao i vanilin šećer i sok od limuna. Kuvajte još nekih 20 minuta. Kuvajte sve dok sirup ne bude toliko gust da teče u prekidima, tj. da sporo klizi sa kašike. Skinite penu i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da stoji oko 12 sati. Sipajte slatko u sterilisane tegle.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)