priprema
DOMAĆE SLATKO OD TREŠANJA KAKVO SU NAŠE BAKE SPREMALE: Svaka domaćica mora da zna OVAJ RECEPT
Ako ne znate, pravo je vreme da naučite kako se sprema domaće slatko od trešanja
Nekada se znalo da kada idete u goste domaćica vam s vrata obavezno nudi slatko. Ovo je tradicionalni srpski slatkiš, a tegle sa različitim ukusima su se uvek nalazile u špajzu.
Slatko možete da pripremite od voća koje vi najviše volite, a mi vam predlažemo ovaj recept. Napravite slatko od trešanja i služite gostima uz kafu ili kada želite da pojedete nešto slatko, a da je domaće.
Sastojci:
700 g trešanja
1 kg šećera
1 limun
1 kesica vanilin šećera
400 ml vode
Recept za slatko od trešanja:
Kupite trešnje koje su slatke, krupne i koje nisu prezrele. Trešnje očistite i uklonite im koštice, kao i peteljke. Dobro ih operite i ostavite da se dobro ocede u cediljci. U šerpu sipajte šećer, kao i vodu, pa kuvajte dok ne krene da ključa.
Nastavite da kuvate dok ne dobijete gust sirup. U sirup dodajte oceđene trešnje, kao i vanilin šećer i sok od limuna. Kuvajte još nekih 20 minuta. Kuvajte sve dok sirup ne bude toliko gust da teče u prekidima, tj. da sporo klizi sa kašike. Skinite penu i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da stoji oko 12 sati. Sipajte slatko u sterilisane tegle.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)