Pesak torta, Foto: Printscreen/Youtube/Neodoljivi Ukusi

recept

OVU TORTU SU SVI TAMANILI U STAROJ JUGI, A DANAS JE MALO KO SPREMA: Domaćice zasucite rukave i prionite na posao

Bez ove ukusne rapsodije nije mogla da prođe nijedna proslava u jugoslovenskim domovima

Objavljeno: 24.05.2024. 19:20h

Pesak torta, osim što neverovatno dekorativno izgleda, prava je bomba ukusa. Naime, manje od sat vremena vam je potrebno da je spremite, a vrlo je izdašna.

Bez nje u Jugoslaviji nije mogla da se zamisli nijedna posebna prilika, a posebno su je mališani obožavali.

Sastojci

Za 3 fila:

- 1 l mleka

- 130 g šećera

- 4 pudinga od vanile

foto: Printscreen/Youtube/Neodoljivi Ukusi

- 200g putera sobne temperature

- 120 g prah šećera

- 150 g mlevenog keksa

- 120 g kokosa

- 170 g mlevenih oraha

Za ganaš:

- 50 g mlečne čokolade

- 50 g crne čokolade

- 100 ml slatke pavlake

foto: Sherpica Recipes/ Printscreen/ Youtube

Način pripreme:

Od litre mleka odvojite 250 ml, pa u tih 250 ml razmutite pudinge a ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodajte razmućenu puding smesu, mešajte i kuvajte dok ne provri još jednom. Zatim smesu prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Nakon toga penasto umutite puter i prah šećer i dodajte ih u ohlađenu puding smesu. Sve zajedno dobro umutite i podelite fil na tri dela.

U jedan fil dodajte mleveni keks, u drugi kokos, u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22 cm raspredite filove, prvo plazma, pa kokos, pa na kraju orah fil. Stavite u frižider na najmanje dva sata.

Napravite ganaš, stavite sve sastojke u šerpicu, zagrejte i mešajte na srednjoj temperaturi dok se ne istopi i sjedini. Na kraju ganašom polako prelijte preko fila i vratite tortu na hlađenje dok se ganaš ne stegne.

Bonus video:

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)