recept
OVU TORTU SU SVI TAMANILI U STAROJ JUGI, A DANAS JE MALO KO SPREMA: Domaćice zasucite rukave i prionite na posao
Bez ove ukusne rapsodije nije mogla da prođe nijedna proslava u jugoslovenskim domovima
Pesak torta, osim što neverovatno dekorativno izgleda, prava je bomba ukusa. Naime, manje od sat vremena vam je potrebno da je spremite, a vrlo je izdašna.
Bez nje u Jugoslaviji nije mogla da se zamisli nijedna posebna prilika, a posebno su je mališani obožavali.
Sastojci
Za 3 fila:
- 1 l mleka
- 130 g šećera
- 4 pudinga od vanile
- 200g putera sobne temperature
- 120 g prah šećera
- 150 g mlevenog keksa
- 120 g kokosa
- 170 g mlevenih oraha
Za ganaš:
- 50 g mlečne čokolade
- 50 g crne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Način pripreme:
Od litre mleka odvojite 250 ml, pa u tih 250 ml razmutite pudinge a ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodajte razmućenu puding smesu, mešajte i kuvajte dok ne provri još jednom. Zatim smesu prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Nakon toga penasto umutite puter i prah šećer i dodajte ih u ohlađenu puding smesu. Sve zajedno dobro umutite i podelite fil na tri dela.
U jedan fil dodajte mleveni keks, u drugi kokos, u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22 cm raspredite filove, prvo plazma, pa kokos, pa na kraju orah fil. Stavite u frižider na najmanje dva sata.
Napravite ganaš, stavite sve sastojke u šerpicu, zagrejte i mešajte na srednjoj temperaturi dok se ne istopi i sjedini. Na kraju ganašom polako prelijte preko fila i vratite tortu na hlađenje dok se ganaš ne stegne.
Bonus video:
(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)