recept
DOMAĆA PITA SA JABUKAMA KOJA IMA UKUS DETINJSTVA: Recept koji svaka domaćica mora da zna
Miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju
Jabuke su jedna od retkih voćki na koje možemo da računamo u toku cele godine. Ipak, tokom proleća i leta lako zaboravimo na nju, jer većina više konzumira one vrste voća koje su dostupne kratko u tom periodu. Prva pomisao je mirisna i slasna pita od jabuka.
Ovo je veoma jednostavna i jeftina poslastica, koja ne zahteva mnogo vremena za pripremu, a može da počasti mnogo ljudi odjednom.
Uz šoljicu čaja ili kafe biće pravo okrepljenje posle napornog dana.
Sastojci:
- 500 gr tankih kora za pitu
- 1 kg nakiselih jabuka
- 4 kašike griza
- 8 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
- 50 gr suvog grožđa
- 2 kesice vanilin šećera
- 1,5 dl ulja
- 1 dl kisele vode
Priprema:
Kore za pitu podelite na grupe od po četiri lista. Suvo grožđe potopite u šoljicu vode i ostavite da stoji najmanje 15 minuta. Jabuke očistite, pa ih izrendajte i izmešajte sa grizom, 4 kašike šećera, vanilin šećerom, cimetom i suvim grožđem.
Griz će iz jabuka pokupiti svu tečnost, pa pita neće biti gnjecava.
Kiselu vodu i ulje izmešajte, pa mešavinom premazujte kore; treću koru pospite kašikom šećera, stavite četvrtu koru i na nju rasporedite četvrtinu fila.
Kore savijte u rolat, a rolate poređajte u podmazan pleh.
Ostatkom mešavine ulja i kisele vode premažite rolate jednako, pa pitu stavite u hladnu rernu, a onda je uključite na 180 stepeni i pecite dok pita ne porumeni, najmanje 45 minuta. Ovakvim načinom pečenja kore neće preplanuti, a jabuke ostati žive, već će se sve jednako i ravnomerno ispeći.
Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Obilno je pospite prah šećerom, isecite tankim i oštrim nožem, pa poslužite.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/M.O./Prenosi M.M.)