Trpeza
SUTRA PROSLAVLJAMO VELIKI PRAZNIK, A EVO ŠTA MOŽETE SPREMITI ZA UKUSNU TRPEZU: Aromatični pasulj sa povrćem(RECEPT)
Posni pasulj se pravi sa zaprškom za koju nije potrebno brašno
Posni pasulj sa povrćem je odličan zbog raznolikosti sastojaka, a pravi se jednostavno i bude gotov za manje od sat vremena. Ukoliko volite pasulj možda ćete želeti da napravite i pasulj sa krompirom po receptu Džejmija Olivera. Evo i kako se pravi posni pasulj sa povrćem.
Sastojci:
250 g crnog pasulja
50 g korena paškanata
40 g korena peršuna
70 g korena celera
90 g šargarepe
70 g crnog luka
70 g crvenog luka
90 g praziluka
1,5 crvena sočna paprika
2 lista lovora
So i biber, po ukusu
Mešavina suvog biljnog začina, po ukusu
90 ml ulja
1 veći čen belog luka
3 kašičice mlevene paprike
1/2 kašičice ljute mlevene paprike
Recept za posni pasulj sa povrćem
Potopite pasulj
Za posni pasulj sa povrćem, veče pre kuvanja potopite crni pasulj u hladnoj vodi preko noći. Sutradan tu vodu prospite i sipajte svežu vodu. Stavite na srednju temperaturu i pustite da provri. Nakon toga pasulj isperite pod mlazom tople vode, ocedite i stavite u lonac u kome ćete ga kuvati. Ukoliko vam je taj proces komplikovan možete i da kupite pasulj u konzervi i samo ga isperete pre kuvanja.
Iseckajte povrće
Kako biste skuvali čorbu, sitno iseckajte paškanat, šargarepu, papriku, celer, kao i crni i crveni luk i praziluk. Nakon što povrće iseckate ubacite ga zajedno sa listovima lovora u lonac sa pasuljem. Sve prelijte vodom tako da bude iznad pasulja. Uključite ringlu i podesite na srednju temperaturu i pustite da provri. Nakon toga kuvajte čorbu poklopljenu na tihoj vatri oko 2 do 2,5 sata.
Napravite zapršku
Pomenuli smo da vam nije potrebno brašno za zapršku. Zagrejte ulje u šerpi i kada se zagreje prodinstajte beli luk pa dodajte mlevenu papriku. Oko jedan minut dinstajte pa dodajte u pasulj. Na kraju ubacite so, biber, mešavinu suvih začina i pustite da se kuva još pet minuta. Servirajte i uživajte u posnom pasulju sa povrćem.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)