Prebranac, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Trpeza

SUTRA PROSLAVLJAMO VELIKI PRAZNIK, A EVO ŠTA MOŽETE SPREMITI ZA UKUSNU TRPEZU: Aromatični pasulj sa povrćem(RECEPT)

Posni pasulj se pravi sa zaprškom za koju nije potrebno brašno

Objavljeno: 23.05.2024. 18:11h

Posni pasulj sa povrćem je odličan zbog raznolikosti sastojaka, a pravi se jednostavno i bude gotov za manje od sat vremena. Ukoliko volite pasulj možda ćete želeti da napravite i pasulj sa krompirom po receptu Džejmija Olivera. Evo i kako se pravi posni pasulj sa povrćem.

Sastojci:

250 g crnog pasulja

50 g korena paškanata

40 g korena peršuna

70 g korena celera

90 g šargarepe

70 g crnog luka

70 g crvenog luka

90 g praziluka

1,5 crvena sočna paprika

2 lista lovora

So i biber, po ukusu

foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Mešavina suvog biljnog začina, po ukusu

90 ml ulja

1 veći čen belog luka

3 kašičice mlevene paprike

1/2 kašičice ljute mlevene paprike

Recept za posni pasulj sa povrćem

Potopite pasulj

Za posni pasulj sa povrćem, veče pre kuvanja potopite crni pasulj u hladnoj vodi preko noći. Sutradan tu vodu prospite i sipajte svežu vodu. Stavite na srednju temperaturu i pustite da provri. Nakon toga pasulj isperite pod mlazom tople vode, ocedite i stavite u lonac u kome ćete ga kuvati. Ukoliko vam je taj proces komplikovan možete i da kupite pasulj u konzervi i samo ga isperete pre kuvanja.

Iseckajte povrće

Kako biste skuvali čorbu, sitno iseckajte paškanat, šargarepu, papriku, celer, kao i crni i crveni luk i praziluk. Nakon što povrće iseckate ubacite ga zajedno sa listovima lovora u lonac sa pasuljem. Sve prelijte vodom tako da bude iznad pasulja. Uključite ringlu i podesite na srednju temperaturu i pustite da provri. Nakon toga kuvajte čorbu poklopljenu na tihoj vatri oko 2 do 2,5 sata.

Napravite zapršku

Pomenuli smo da vam nije potrebno brašno za zapršku. Zagrejte ulje u šerpi i kada se zagreje prodinstajte beli luk pa dodajte mlevenu papriku. Oko jedan minut dinstajte pa dodajte u pasulj. Na kraju ubacite so, biber, mešavinu suvih začina i pustite da se kuva još pet minuta. Servirajte i uživajte u posnom pasulju sa povrćem.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)