Egipatski falafel, Foto: Printscreen YouTube/Our Yemeni Kitchen

RECEPT

RECEPT ZA STARI EGIPATSKI FALAFEL: Toliko je dobar da ćete se zaljubiti na PRVI ZALOGAJ - najbolja ZAMENA ZA MESO

U emisiji „Praktična žena“, voditeljke Nataše Pavlović gostovala je Gorana Nastasić koja je podelila svoj recept za egipatski falafel.

Objavljeno: 23.05.2024. 10:20h

Više ne znate šta da pripremite za ručak – donosimo vam ideju. Falafel – sve popularnije jelo u poslednjih nekoliko godina, a iako ga u svetu nazivaju čak i mediteranskim specijalitetom, ovo jelo jeste specijalitet zemalja istočne Azije i Severne Afrike.

Falafel je klasično bezmesno jele, koje se obično služi uz povrće. Može biti i zamena za meso, a ako želite lakši obrok, možete da ga jedete uz neki blagi sos i salatu.

Sastojci:

Falafel je klasično bezmesno jelefoto: Printscreen/Youtube/foodwishes
  • 180 g pasulja/ boba
  • šaka korijandera
  • 1 veza svežeg peršuna
  • 1/2 kašičice kumina
  • 1/2 kašičice sode bi karbone
  • 1/2 praziluka
  • 2 čena belog luka
  • susam
  • tahini+malo tople vode
  • beli luk
  • malo limuna.

Priprema:

Pasulj/bob ostavite u vodi preko noći, a zatim mu oljuštite opnu kada nabubri. Tako očišćen pasulj stavite u blender/seckalicu i izmiksajte sa ostalim sastojcima (korijander, peršun, kumin, soda bi karbona, beli luk i prazi luk).

Dobijenu smesu oblikujte u pljeskavice, uvaljajte u susam i pržite sa obe strane dok ne potamni.

Napraviti preliv od tahini paste, malo vode, limuna i belog luka i preliti preko falafela.

BONUS VIDEO:

(Espreso / Danas / Prenela: I.O.)