poljoprivreda
POSADITE JEDNOM, BRAĆETE GODINAMA, A ZARADA ĆE PUNITI VAŠ DŽEP! Ovo povrće je najbolje za biznis
Većina iskusnih baštovana je veoma svesna ovog neverovatnog povrća
Svi baštovani znaju da većinu povrća koje inače konzumiramo moramo da posadimo svake godine kako bismo uživali u njegovim plodovima u sezoni. Međutim, postoji i višegodišnje povrće koje je dovoljno jednom da posadite a da uživate u njima veoma dugo, iznova i iznova, svake godine.
Većina iskusnih baštovana je veoma svesna ovog neverovatnog povrća, i to sa dobrim razlogom! Ovo povrće nije zahtevno za održavanje, ukusno je i više ga nikada ne treba ponovo saditi – samo će nastaviti da rađa, a vaši troškovi će se smanjiti, kao i količina uloženog rada.
Izdvojili smo za vas najzanimljivije vrste višegodišnjeg povrća koje obavezno treba da imate u svojoj bašti.
ŠPARGLA
Špargle su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. One su niskokalorične, bogate vitamina, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele da se hrane zdravo, a da uz to održe vitku liniju.
Ako se odlučite za sadnju špargle, treba da znate da one rastu sporo, a prve godine nećete moći da uberete nijednu. Međutim, već od druge godine imaćete špargle u izobilju, plus više nikada nećete morati da brinete o njenoj sadnji.
ARTIČOKA
Artičoka se gaji ili sakuplja radi zadebljalih nerazvijenih cvasti, osušenih listova i semena. U biljci artičoke se nalazi dragoceno etarsko ulje, ali i dosta masnih ulja, belančevina, minerala i vitamina (A, C, B-kompleks). Prijatan ukus daju joj jabučna i limunska kiselina.
Ukoliko se odlučite da je gajite, treba da znate da ona za gajenje zahteva duboka, srednje laka i plodna zemljišta, normalne vlažnosti. Ne pogoduju joj peskovita i hladna zemljišta, a zahteva dosta svetlosti i toplote.
ČIČOKA
Čičoka se još zove i divlji krompir, morska repa, a ustaljeno ime je i jerusalimska artičoka. Čičoka je višegodišnja zeljasta biljka. Ima uspravnu, dlakavu stabljiku, jako razgranatu u gornjim delovima.
Krtole se mogu jesti sirove, kuvane ili ukišeljene. Lako se uzgaja i uspeva na suvim do srednje-vlažnim, dobro dreniranim zemljištima na suncu ili u hladovini. Najbolji prirast je na vlažnom tlu, ali toleriše i suva zemljišta.
RADIČ
Radič je povrće crvenih listova sa belim žilama. Na žalost, nije čest gost na našim trpezama, a na našim prostorima gaji se na malim površinama. Odličan je svež ili grilovan za pripremu salata i poseban značaj ima u ishrani dijabetičara. Može da se gaji iz rasada ili direktnom setvom.
Radič voli otvoreno, osunčano mesto toleriše i malo senke, za stabilne prinose bitno je ravnomerno snabdevanje vodom ( 70-80% PVK). Najbolje uspeva na srednjeteškim odnosno srednje lakim zemljištima Ph 6-7.
Bonus video:
(Espreso/Plant Instructions/Preneo D.M.)