morate da probate
NUGAT TORTA SA VIŠNJAMA NATERAĆE VAS DA POLIŽETE TANJIR: Toliko je ukusna da joj niko ne može odoleti (RECEPT)
Kombinacija na koju niko ne može da ostane ravnodušan
Znamo da u ovo užurbano vreme svi pokušavaju da se što kraće zadržavaju u kuhinji. Ipak, neke poslastice zaslužuju svaki sekund pripreme jer je njihov ukus zaista fenomenalan.
Jedna od takvih poslastica je i nugat torta sa višnjama. U sebi objedinjuje najlepše ukuse - slatku čokoladu, bogati ukus lešnika i kiselkaste višnje. Kombinacija kojoj niko ne može da odoli.
Ima četiri korice i kombinaciju dva kremasta fila u koja su uronjene višnje. Mi imamo recept, vi nabavite sastojke, nađite vreme i isprobajte ovaj savršen desert.
Vreme pripreme:
90 minuta
Sastojci:
Za kore:
16 belanaca
16 kašika šećera
16 kašika mlevenih lešnika
4 kašike brašna
Za fil:
16 žumanaca
350 g šećera
200 g bele mlečne čokolade
300 g putera (može i margarin)
100 g lomljenih lešnika
I još:
300 ml slatke pavlake
2 dcl kisele pavlake
100 g nugat mlečne čokolade
2 kašike šećera u prahu
300 g višanja
šlag ili čokolada za dekoraciju
Priprema:
Najpre odvojite belanca i žumanca. Umutite četiri belanca u čvrst sneg, pa tome dodajte šećer sve vreme muteći. Kada se šećer istopi dodajte lešnike i brašno. Promešajte špatulom.
Sipati u pleh posut brašnom i peći u unapred zagrejanoj rerni nekih 12 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Postupak ponoviti dok ne ispečete ukupno četiri kore.
Umutite žumanca sa šećerom i skuvati fil na pari.U vruć fil dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Kad se fil prohladi dodajte puter i lomljeni lešnik.
Višnje bez koštica operite i ocedite. Umutite slatku pavlaku. Posebno otopite nugat čokoladu i pomešajte je sa kiselom pavlakom i sećerom u prahu.
Torta se filuje na sledeći način: Najpre stavite koru, pa jednu trećinu fila, pa polovinu višanja. Preko toga polovinu slatke pavlake. Potom ponovo kora, druga trećina fila i ostatak slatke pavlake. Na treću koru stavite fil od kisele pavlake i čokolade, preko njega ostatak višanja.
Tortu ostavite u frižider dvadesetak minuta, potom staviti poslednju koru, preko poslednju trećinu fila i ukrasiti je po želji. Može šlag, a može i čokolada, šta ko voli.
Kada se dobro ohladi, najbolje preko noći, poslužite.
Bonus video:
(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)