pažnja
DR VOJISLAV PERIŠIĆ OTKRIO KOJE VOĆE VAM IZAZIVA NAJGORE GASOVE: Žene u Srbiji ga jedu svaki dan, a pravi PAKAO
Gasovi u crevima u 75 odsto slučajeva su posledica fermentacije hrane. Fermentiraju ugljeni hidrati koji nisu skrobni, takozvani fermentabilni ugljeni hidrati, a ako se oni nedovoljno svare, onda imamo džibru u trbuhu.
Dr Vojislav Perišić, gastroentrolog, objasnio koje naminice bismo trebali da izbegavamo kako ne bismo imali problema sa varenjem
Nema te žene koja nije muku mučila sa nadutošću i gasovima. Ovo su problemi o kojima se retko otvoreno priča, ali je činjenica da se sve više žena žali na njih.
I okej, naudutost može da bude i jedan od simptoma PMS-a, ali mnogo češće uzrok ovog neprijatnog problema jeste hrana koju svakodnevno jedemo.
-Gasovi u crevima u 75 odsto slučajeva su posledica fermentacije hrane. Fermentiraju ugljeni hidrati koji nisu skrobni, takozvani fermentabilni ugljeni hidrati, a ako se oni nedovoljno svare, onda imamo džibru u trbuhu. To ima čak 16 odsto ljudi - rekao je dr Vojsilav Perišić, gastroenteolog za "K1" televiziju.
A evo koje su to namirnice za koje ni ne znamo da na prave probleme.
- Namirnice koje imaju neskrobne fermentabilne ugljene hidrate su jabuka, kruška, šljiva, trešnja, pasulj, grašak, boranija, med, čaj od kamilice, mleko sa laktozom. Banane nemaju tih ugljenih hidrata, lubenica nema, krompir, lisnato povrće... Ni jedna vrsta mesa ne stvara nadutost. Jabuka je kraljica voća, ali može da pravi veliki problem - rekao je dr Perišić.
(Espreso/Najžena/Prenela PV.)