Kolač sa borovnicama, Foto: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti

recept

STARINSKI KOLAČ SA BOROVNICAMA OD KOJEG POLAZI VODA NA USTA: Evo kako se na TRADICIONALAN način sprema ovaj SLATKIŠ

Ukus koji se dugo pamti

Objavljeno: 19.05.2024. 11:41h

Ovakvih kolača nikad dosta! Najvažnije je što vam ne treba mnogo sastojaka, a ukus je dokaz da su najlepše stvari jednostavne, bez komlikacija. Foto: Profimedia

Sastojci

borovnice 400 g

jaja 4 komada

šećer 200 g

vanilin šećer 1 kesica

jogurt, gusti 200 ml

ulje 200 ml

brašno 250 g

prašak za pecivo 2 ravne kašičice

šećer u prahu za posipanje

foto: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti

Kako pripremiti

Kada pripremite sve sastojke za kolač uključite rernu da se zagreje na 250 stepeni. Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca umutite do pola i polako počnite da dodajete šećer stalno muteći. Smanjite brzinu miksera na najmanje i polako umešajte žumanca. Zatim dodaje jogurt, ulje i na kraju brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo.

Podmažite pleh maslacem i pospite ga brašnom. Izlijte smesu u pleh i rasporedite borovnice po površini i pustite da neka potone u testo. Stavite pleh u rernu i smanjite temperaturu na 200 stepeni. Posle 5 minuta smanjite na 180 i pecite kolač oko 20 minuta, dok ivice ne počnu da se odvajaju od pleha ali pazite da kolač ostane svetao. Ohlađen kolač pospite šećerom u prahu.

Bonus video:

(Espreso/Blic Žena/Prenosi A.M.)