pažnja
NIPOŠTO NE JEDITE JAGODE KOJE NISU DOBRO OPRANE: Iz njih VREBA opasna bakterija, doktorka Ana otkrila koja
Jagode mogu biti kontaminirane zemljom, bakterijama i drugim mikroorganizmima, pa je pranje ovog voća ključno za eliminisanje potencijalno štetnih supstanci.
Doktorka Ana Makarova upozorava da konzumiranje neopranih ili nedovoljno opranih jagoda može naneti veliku štetu organizmu.
Ovo voće često biva tretirano pesticidima radi zaštite od štetočina, a ostaci ovih hemikalija mogu ostati na površini jagoda, predstavljajući potencijalnu opasnost po zdravlje.
Pored toga, jagode mogu biti kontaminirane zemljom, bakterijama i drugim mikroorganizmima, pa je pranje ovog voća ključno za eliminisanje potencijalno štetnih supstanci.
Rizici od konzumiranja nedovoljno opranih jagoda
Konzumiranje nedovoljno opranih jagoda može povećati rizik od dobijanja kampilobakterioze, crevne infekcije uzrokovane bakterijom Campylobacter.
Simptomi ove bolesti mogu uključivati dijareju, bol u stomaku, temperaturu, glavobolju, mučninu i povraćanje. Iako većina ljudi razvije blage simptome koji traju nekoliko dana do nedelje, kod osoba sa oslabljenim imunitetom mogu se javiti ozbiljnije komplikacije.
Lečenje kampilobakterioze i preventivne mere
U većini slučajeva, lečenje kampilobakterioze uključuje održavanje hidratacije i odmor. Simptomatsko lečenje je uobičajeno, ali u težim slučajevima ili ako infekcija traje duže, lekar može propisati antibiotike.
Makarova ističe da je važno pravilno oprati jagode pre konzumacije, preporučujući da se stavljaju u cediljku i isperu pod mlazom hladne vode, te da se lagano trljaju prstima radi uklanjanja prljavštine.
Takođe, preporučuje se potapanje jagoda u posudu sa hladnom vodom i blagim rastvorom sirćeta na nekoliko minuta, a zatim dobro ispiranje čistom vodom.
(Espreso/Republika/Prenela P.V.)