Jagode, Foto: RINA

pažnja

NIPOŠTO NE JEDITE JAGODE KOJE NISU DOBRO OPRANE: Iz njih VREBA opasna bakterija, doktorka Ana otkrila koja

Jagode mogu biti kontaminirane zemljom, bakterijama i drugim mikroorganizmima, pa je pranje ovog voća ključno za eliminisanje potencijalno štetnih supstanci.

Objavljeno: 17.05.2024. 10:02h > 10:16h

Doktorka Ana Makarova upozorava da konzumiranje neopranih ili nedovoljno opranih jagoda može naneti veliku štetu organizmu.

Ovo voće često biva tretirano pesticidima radi zaštite od štetočina, a ostaci ovih hemikalija mogu ostati na površini jagoda, predstavljajući potencijalnu opasnost po zdravlje.

Pored toga, jagode mogu biti kontaminirane zemljom, bakterijama i drugim mikroorganizmima, pa je pranje ovog voća ključno za eliminisanje potencijalno štetnih supstanci.

Rizici od konzumiranja nedovoljno opranih jagoda

foto: RINA

Konzumiranje nedovoljno opranih jagoda može povećati rizik od dobijanja kampilobakterioze, crevne infekcije uzrokovane bakterijom Campylobacter.

Simptomi ove bolesti mogu uključivati dijareju, bol u stomaku, temperaturu, glavobolju, mučninu i povraćanje. Iako većina ljudi razvije blage simptome koji traju nekoliko dana do nedelje, kod osoba sa oslabljenim imunitetom mogu se javiti ozbiljnije komplikacije.

Lečenje kampilobakterioze i preventivne mere

U većini slučajeva, lečenje kampilobakterioze uključuje održavanje hidratacije i odmor. Simptomatsko lečenje je uobičajeno, ali u težim slučajevima ili ako infekcija traje duže, lekar može propisati antibiotike.

Makarova ističe da je važno pravilno oprati jagode pre konzumacije, preporučujući da se stavljaju u cediljku i isperu pod mlazom hladne vode, te da se lagano trljaju prstima radi uklanjanja prljavštine.

Takođe, preporučuje se potapanje jagoda u posudu sa hladnom vodom i blagim rastvorom sirćeta na nekoliko minuta, a zatim dobro ispiranje čistom vodom.

(Espreso/Republika/Prenela P.V.)