savet
ZBOG OVOG SASTOJKA SVI SU JE PITALI ŠTA JE URADILA SA PIRINČEM PA JE ISPAO TAKO DOBAR: Sa OVIM je napravila RAZLIKU
Ako vam je pirinač jedan od omiljenih priloga, pripremite ga na ovaj način.
Probala sam pre samo godinu dana po uputstvima sa YouTube-a i od tada nisam pravila pirinač na drugi način. Ne zaboravite da je osnova da se dobro natopi i beli luk, izuzetno je ukusan.
Priprema
Stavite tiganj na vatru.
Hajde da ga malo zagrejemo.
Sipajte suncokretovo ulje.
Dodati seckani beli luk i pržiti.
Stavite pirinač u hladnu vodu.
Ostavite da odstoji najmanje 30 minuta.
Zatim isperite i stavite u tepsiju.
Posolite, promešajte i pržite još neko vreme.
Zatim pirinač malo prelijte vodom.
Pokrijte poklopcem i smanjite vatru na minimum.
Kuvajte 5 minuta.
Zatim gasimo vatru.
Nakon 5 minuta dodajte još malo vode.
Kuvajte dok ne omekša.
Ako vam je pirinač jedan od omiljenih priloga, pripremite ga na ovaj način.
Trebamo:
1 šolja pirinča
Voda
1 luk
1 kašika paradajz pirea
3 kašike ulja
1 kašičica mlevene crvene paprike
1/4 kašičice čilija (opciono ako volite ljuto)
soli po ukusu
Priprema:
Na ulju propržiti nasjeckani luk dok ne porumeni.
Dodajte crvenu papriku, čili i paradajz pire.
Sve pomešati i dodati oprani, oceđeni pirinač.
Ponovo dobro promešajte i pržite oko 2 minute.
Pomešajte sol u čaši vode i prelijte preko riže.
Dodajte oko pola čaše vode, pokrijte poklopcem i kuvajte na laganoj vatri dok ne omekša, oko 16-18 minuta.
Nakon kuvanja, promešajte pirinač i poslužite, na primer, uz salatu.
Imaćete ukusnu i laganu večeru.
(Espreso/novi.ba/prenela P.V)