pažnja
AKO ŽELITE DA DOŽIVITE STOTU, OBAVEZNO POJEDITE OVE 3 NAMIRNICE: Pravo su žarište DUGOVEČNOSTI, starićete UNAZAD
Dan Buetner je rekao da postoje tri namirnice koje su od suštinskog značaja za dugovečnost
Godišnja konferencija Minken instituta održana je na Beverli Hilsu. Svi su želeli da znaju da li možemo da doživimo stotu. To je bio naziv tribine koja je do kraja ispunila salu. Panelisti su razgovarali o tome kako se ljudima može pomoći da žive zdravije i duže.
Preduzetnik Peter Diamandis otkrio je šta radi na tom planu: diže tegove, daje prioritet proteinima u ishrani, pokušava da spava najmanje osam sati noću i uzima rapamicin, kvercetin i berberin.
Nakon što je ovo čuo, prisutnima se obratio istraživač Plavih zona – dilova svijeta sa najvećom koncentracijom stogodišnjaka, Dan Buetner i rekao da postoje tri namirnice koje su od suštinskog značaja za dugovečnost.
Pasulj je bogat proteinima i potiskuje želju za grickalicama
„Ako želite da uzimate dodatak ishrani, jedite oko 80 crnog pasulja dnevno“, kaže Buetner.
Pasulj je izdašna i jeftina hrana bogata proteinima koja ispunjava želudac. Ljudi koji žive u mnogim svetskim žarištima dugovečnosti daju mu prioritet u skoro svakom obroku.
Orasi su dobri za mikrobiom
Ako ne volite pasulj, ne očajavajte. Buetner tvrdi da je utvrđeno da ljudi koji jedu između 15 i 30 oraha dnevno žive oko tri godine duže od ljudi koji ne jedu orahe.
Orasi su omiljeni orasi među adventistima sedmog dana u Loma Lindi u Kaliforniji, ljudima koji žive oko deset godina duže od drugih Amerikanaca.
Stručnjaci kažu da je jedenje orašastih plodova odlično za mikrobiom jer sadrže mnogo vlakana koja održavaju stvari. Orasi takođe sadrže mnogo linoleinske kiseline, omega-3 masne kiseline koja je dobra za zdravlje srca i nema u izobilju u drugim orašastim plodovima.
Maslinovo ulje je takođe naučno podržan dodatak ishrani
Ne samo da je upotreba maslinovog ulja povezana sa boljim zdravljem srca, već postoje i dokazi da može direktno zaštititi zdravlje mozga smanjenjem upale i zaštitom krvno-moždane barijere. Novo, 30-godišnje istraživanje na više od 90.000 ljudi širom SAD pokazalo je da čak i samo malo maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od smrti kod osoba sa demencijom za oko 28%, čak i ako ostatak njihove ishrane nije veoma zdravo.
(Espreso/novi.ba/prenela P.V.)