MORATE ZNATI
NIKO NE ZNA KOLIKO SE TAČNO KUVAJU JAJA: Evo prave MINUTAŽE da dobijete TVRDO KUVANA I POŠIRANA - lako je
Saveti za domaćice zlata vredni
Kuvanje jaja može delovati kao jednostavan zadatak, ali postoji nekoliko pravila koja treba pratiti kako bi se postigao savršen rezultat. Vreme kuvanja jaja zavisi od veličine, svežine i jačine šporeta, a pravilno kuvana jaja uvek treba da budu sveža. Za tvrdo kuvano jaje potrebno je oko 8 minuta, za rovito 4-6 minuta, a za poširano jaje 3-4 minuta.
Pravilno kuvanje tvrdo kuvanih jaja
Prilikom kuvanja tvrdo kuvanih jaja, važno je da voda postepeno proključa i da jaja budu sobne temperature kako ne bi popucala prilikom kuvanja. Takođe, treba obratiti pažnju na veličinu šerpe i kvalitet posuđa, jer ono od inoksa zadržava toplotu i skraćuje vreme pripreme. Nakon kuvanja, jaja treba ostaviti da odstoje u hladnoj vodi nekoliko minuta kako bi se lakše ljuštila.
Koliko se kuvaju jaja
Savet za kuvanje rovitih jaja
Rovito kuvana jaja, koja se često percipiraju kao sluzava i neukusna, zapravo mogu biti delikates. Ključno je znati pravilno vreme kuvanja kako bi se postigao pravi ukus. Za tečno žumance i rovito belance, jaje se kuva 3-5 minuta, dok za tvrdo belance i polurovito žumance potrebno je 5-7 minuta kuvanja.
Umesto klasičnog kuvanja poširanih jaja
Kuvanje poširanih jaja može predstavljati izazov, ali postoji trik koji olakšava ovaj proces. Možete koristiti kesicu za zamrzivač u koju sipate ulje i jaje, vezujete kesicu i spuštate je u kipuću vodu. Ovaj metod omogućava dodavanje začina, sira ili povrća u kesicu kako biste napravili različite kombinacije ukusa. Kuvanje jaja može biti prava mala veština, ali uz pravilno praćenje vremena kuvanja i korišćenje odgovarajućih tehnika, možete savršeno skuvati jaja za svoj doručak ili obrok.
BONUS VIDEO:
(Espreso / Srećna republika / Prenela: I.O.)