savet
AKO VAM JE DOSADIO KLASIČAN PIRE OD KROMPIRA DODAJTE OVAJ SASTOJAK I UŽIVAJTE U UKUSU: Caka je jednostavna
Kada se nađete u nedostatku vremena i potrebi za jednostavnim prilogom, odabir najčešće pada na ukusan i brzo gotov pire krompir.
Kako vam ovaj tradicionalan prilog brojnim jelima ne bi dosadio, donosimo recept koji će mu dati sasvim nov ukus.
Popularna američka voditeljka i kuvarica Marta Stjuart tvrdi da se u njenoj porodici generacijama prenosi odličan recept za pripremu pire krompira, koji će vas oduševiti ukusom i glatkom teksturom.
Tajna je u korišćenju krem sira i pavlake, koje unosi svežinu i aromatičnu kiselost kao stvorenu za podizanje jednostavnih jela poput prženog ili pohovanog mesa, grilovanog povrća ili pečene ribe.
Sastojci:
1,5 kg krompira So i biber 230 g krem sira 100 g maslaca 1/4 šoljice mleka 1/2 šoljice pavlake za kuvanje
Priprema:
Stavite krompir i kašiku soli u srednju šerpu, prelijte hladnom vodom i pustite da prokuva. Smanjite vatru, delimično poklopite i kuvajte dok krompir ne omekša, oko 35 minuta. Ocedite i ostavite dok se dovoljno ne ohladi da možete obraditi rukama.
Uklonite koru i isecite krompir na velike komade.
Pomešajte krompir, krem sir, maslac, mleko i 1/4 šoljice pavlake u posudi pa miksajte dok se ne sedini. Začinite solju i biberom i mešajte do željene gustine.
Vratite pire krompir u šerpu i stavite na srednju vatru. Dodajte preostalu pavlaku i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zagreje. Poslužite odmah ili držite na toplom u pokrivenoj posudi iznad ključale vode do 2 sata.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)