RECEPT
SEZONA JE U PUNOM JEKU, EVO KAKO DA NAPRAVITE NAJBOLJE SLATKO OD JAGODA: Stara domaćica podelila fantastičan recept
Kada je otvorite svaka tegla ima da miriše na proleće
Mnogima su jagode omiljeno voće, a poznato je da njihova sezona kratko traje. Zato je treba iskoristiti na pravi način i ostaviti slatko od jagoda ili džem, pa uživati i kada one prođu.
U ovom periodu su najlepše i najmirišljavije, pa će i ono što od njih pripremite biti najslađe i najukusnije.
Mi vam danas donosimo recept za slatko od jagoda. Znamo da je za pripremu potrebno strpljenje, zbog hlađenja i pakovanja, ali sve muke ćete zaboraviti kada otvorite prvu teglu sa slatkim.
Vreme pripreme:
60 minuta kuvanje + hlađenje
Sastojci:
1 kg jagoda
1,25 kg šećera
limun ili limuntus (opciono)
Priprema:
Najpre sveže jagode dobro operite i očistite od peteljki. Savet je da ih onda poređate u tepsiju, pa prelijete sokom od limuna ili rastvorenim limuntusom.
Uzeti veliku i duboku šerpu i ređati - red jagoda, pa posuti šećerom. I sve tako dok imate materijala. Poklopiti i ostaviti da u frižideru odstoji 10 sati.
Za to vreme jagode će da puste tečnost, pa nema potrebe dodavati vodu.
Staviti na ringlu i kuvati na jakoj vatri dok ne provri, a potom smanjiti temperaturu. Ne mešati, samo malo protresti šerpu.
Skidati penu kašikom tokom kuvanja. A vaše slatko je kuvano kada je sirup dovoljno gust, to ćete znati kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje po tacni.
Za to je potrebno otprilike 30 minuta, a kada je kuvano, sklonite sa ringle, pokrijte vlažnom salvetom i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
Potom sklonite salvetu, vratite na ringlu, pustite još 2-3 ključa, pa sklonite sa ringle.
Skinuti svu penu koja se nakupila, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.
Slatko sipati u čiste i suve tegle. Najbolje je tegle staviti u rernu, koja je zagrejana na 100 stepeni, pa ih držati 10 minuta. Onda izvadite tegle, ostavite da se ohlade.
Sipati slatko i dobro zatvoriti.
BONUS VIDEO:
(Espreso / 24 sedam / Prenela: I.O.)