recept
EVO KAKO DA ISKORISTITE KUVANA JAJA OD VASKRSA: Napravite IZLIVENU PITU koja će odmah nestati sa stola
Izlivena slana pita je gotova za manje od sat vremena i mekana
U par koraka dobićete izlevenu slanu pitu, koju možete da jedete uz jogurt ili salatu. Pravi se sa kuvanim jajima, koje možete da iskoristite ako su vam ostala posle Uskrsa. Ako volite pite, možda ćete poželeti da napravite i izlivenu pitu sa tikvicama i sirom. Slana pita sa jajima se ovako pravi.
Sastojci:
250 g pšeničnog brašna
1/2 kašičice soli
1 kašičica praška za pecivo
4 jajeta (za testo)
2-3 kuvana jajeta (preostala od Uskrsa)
100 ml ulja
200 ml mleka ili kisele vode
1 vezica mladog luka, sitno iseckana
Po ukusu soli i bibera
Recept za izlivenu slanu pitu sa kuvanim jajima i mladim lukom
Napravite testo
U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte 4 sveža jajeta, ulje i mleko ili kiselu vodu. Sve dobro izmešajte mikserom ili varjačom dok ne dobijete glatko testo slično gustini za palačinke.
Napravite fil
U posebnoj posudi pomešajte sitno iseckana kuvana jaja sa iseckanim mladim lukom. Začinite solju i biberom po ukusu.
Spojite sve sastojke
Dodajte pripremljeni fil od jaja i mladog luka u testo i blago promešajte da se sastojci ravnomerno rasporede.
Zagrejte rernu
Rernu prethodno zagrejte na 180°C. Pleh za pečenje (ili dublju tepsiju) lagano namažite maslacem ili uljem, pa izlijte smesu. Pecite u zagrejanoj rerni oko 30-40 minuta ili dok pita ne dobije zlatno-braon koricu i ne postane čvrsta na dodir. Pečenu pitu izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja. Uživajte.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)