Mramorni kolač na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

OVOGA SE SVI SEĆAJU

NAJUKUSNIJA STARINSKA POSLASTICA KOJA VRAĆA U DETINJSTVO: Mramorni kolač - brzo se sprema, a pojede se očas posla

Mramorni kolač je starinska poslastica koja vraća u detinjstvo

Objavljeno: 08.05.2024. 13:13h

Starinske poslastice su uvek svima omiljeni izbor zbog jednostavne pripreme, jeftinih sastojaka, a naravno i ukusa koji uvek osvaja.

Osim naših domaćica i Turkinje prave sjajne slatke poslastice, a takva su upravo "slavujeva gnezda" - spoj oraha i lešnika je neopisivo dobar i gosti će se oduševiti kada vide šta ste im spremili.

Ono što smo sada spremili za vas jeste mramorni kolač koji svi od detinjstva pamtimo.

Priprema ne oduzima mnogo vremena, a poješće se i brže nego što mislite.

Sastojci za mramorni kolačfoto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

Recept i sastojci:

šećer u prahu

jaja - 5

kakao - 2 kašike

šećer - 14 kašika

Smesa za mramorni kolačfoto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

vanilin šećer - 1

brašno - 14 kašika

prašak za pecivo - 1

mleko - 14 kašika

Priprema mramornog kolačafoto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

ulje - 12 kašika

Priprema:

Prvo umutite šećer sa žumancima, a onda postepeno dodajte brašno i mleko. Na kraju dodajte i prašak za pecivo.

U drugoj posudi umutite pet belanaca u čvrst sneg i spojite sa prethodnom smesom.

Smesa za mramorni kolačfoto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

Pola smese sipajte u podmazani pleh, a u drugu polovinu dodajte kakao i dobro promešajte.

Preko prvog dela koji ste stavili u pleh sipajte i drugi sloj i sve lepo poravnajte.

Rernu zagrejte na 200 stepeni i kolač pecite 25 minuta.

Mramorni kolač u tepsijifoto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

Kada se ohladi pospite ga šećerom u prahu.

Prijatno i uživajte.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Prenela: N.J)