preukusno
NAJLEPŠA TURSKA POSLASTICA SA LEŠNIKOM I ORASIMA: Kolač "slavujeva gnezda" - domaćice otkrile kako se sprema
Turski kolač "slavujeva gnezda" je najlepša poslastica sa lešnikom i orasima
Praznici su prošli, ali svi smo uvek zainteresovani za razne ukusne poslastice koje nam uvek izmame osmeh na lice.
Od jednostavnih kolača, pa sve do do bogatih torti.
Takav jedan je baš čokoladni kolač sa jagodama i piškotama - sočan, kremast i osvežava u sekundi. Deca će se oduševiti kada im ga napravite.
Naravno, ne smemo da zaboravimo i da Turkinje prave izvrsne deserte, a pred vama je sada kolač "slavujeva gnezgda" - lešnik i orasi kombinacija koja obara.
Kida koliko je dobar, a nema šanse da postoji bolji od njega.
Tu su recept i sastojci:
pistaći
kafaif - 500 grama (sirov)
orasi
maslac - 125 grama
bademi
Za sirup treba:
so - prstohvat
šećer - 700 grama
limunov sok - pola
voda - 600 mililitara
limunova kora - pola
Priprema:
Prvo istopite maslac, pa ga sipajte preko kadaifa i uz pomoć ruku dobro nauljite.
Malo kadaifa odvojite i uzmite, pa omotajte oko prsta. Stavite u silikonski kalup za mafine da bi dobili oblik gnezda.
Orašaste plodove (orah, bademi i lešnik) iseckajte na krupno, a u sredinu svakog gnezda stavite malo od orašastih plodova.
U rerni pecite na 180 stepeni dok ne porumeni.
Izvadite iz kalupa i ostavite da se gnezda ohlade.
Vodu prelijte preko šećera i skuvajte gust sirup.
Dodajte koru od limuna koju ste izrendali, so i sok od limuna.
Sirup ostavite da se ohladi.
Svako "slavujevo gnezdo" prelijte sa 2-3 kašike sirupa.
Biće hrskava, ukusna i sočna.
Prijatno i uživajte u turskom kolaču koji osvaja sva nepca.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)