poručila
NUTRICIONISTA BRANKA OTKRILA ZAŠTO OSEĆATA BOL U STOMAKU KADA POJEDETE JAJE: Ovo vam niko nije rekao - A VAŽNO JE
Nutricionistkinja navodi da bi svi oni koji su se posvetili dugotrajnom postu, trebalo polako da uvode mrsnu hranu
Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer o tome kako treba da se hranimo nakon posta, ali i zašto ne treba da preterujemo sa hranom tokom praznika.
Nutricionistkinja navodi da bi svi oni koji su se posvetili dugotrajnom postu, trebalo polako da uvode mrsnu hranu.
- Kada dođe Vaskrs može se pojesti jedno jaje i nešto malo proteina sa dosta salate - ističe ona.
Branka Mirković dodaje i da se zatim, naredna dva do tri dana, može postepeno povećavati količina proteina i masnoće u ishrani. Tako se, na primer, može uzeti parče mesa ili parče sira, kao i parče torte ili jedan kolač.
Ljudi koji poste samo tokom poslednje nedelje Vaskršnjeg posta ili samo na Veliki petak, takođe ne bi trebalo da preteruju sa unosom hrane tokom Vaskrsa.
Nutricionistkinja podseća da je Vaskršnja trpeza bogata i veoma kalorična.
- Pored jaja i masnih sireva, pita, gibanica, rolata, tu su i pečenje i kolači. Sva ova hrana je i masna i kalorična. Unosimo često veliku količinu kalorija i mnogo masne i teške hrane. To je veliki atak na organizam, na organe za varenje i jetru - ističe Branka Mirković.
Jesti manje, a češće
Da bi se izbegle neprijatnotsti i osećaj nelagodnosti ispred prejedanja, treba biti umeren. Nutricionistkinja savetuje da se uzme od svega po malo, da se jede manje, a češće, kao i da se unosi dosta svežeg povrća u vidu salata.
- Treba uzimati i dosta tečnosti, mineralne vode, nezaslađene limunade - kaže nutricionistkinja.
Ona dodaje da treba uzeti samo maksimalno 3 - 4 kuvana jaja.
- Ljudi koji imaju zdravstvene tegobe treba da vode računa o količini unetih jaja. Ako se osete težina, nadutost ili bolovi u stomaku, treba prestati sa jelom. Može i da se javi bol u predelu jetre. Ako bol u kontinuitetu traje duže od 2 sata, treba se obratiti lekaru - savetuje Branka Mirković.
Ona poručuje i da bi trebalo da se u danima nakon Vaskrsa okrenemo zdravijoj ishrani da bi pročistili organizam.
- Trebalo bi jesti što više svežeg povrća, u vidu salata (zelena salata, paradajz, krastavac, šargarepa, paprika, cvekla) sa malo dodatih proteina. To su takozvane vitaminske salate, koje pomažu da se uradi prirodni detoks organizma. One se inače preporučuju u ovo doba godine - navodi još Branka Mirković
(Espreso/informer/Prenela P.V.)