kao pamuk
USKRŠNJA POGAČA U OBLIKU PLETENICE UKRAŠENA JAJIMA: Ovo je tajna za MEKOĆU, topiće se u ustima
Umesite mekano testo i napravite predivnu uskršnju pogaču koju ćete dekorisati ofarbanim jajima
Pogače uvek krase svečane trpeze, a najčešće se služe za praznike i kada su slave. Za Uskrs se tradicionalno pravi pogača u obliku pletenice koja se ukrašava uskršnjim jajima u različitim bojama. Umesto pogače možete da napravite i pecivo u obliku pletenice i da ga ukrasite jednim jajetom. Ovako pripremljenu pogaču možete da služite za doručak uz suhomesnato, sireve i rotkvice.
Sastojci:
500 g belog brašna
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
250 ml mlake vode
50 ml ulja
1 jaje (za premazivanje)
4-6 obojenih kuvanih uskršnjih jaja
Recept za uskršnju pogaču sa jajima:
Priprema testa
U većoj posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, šećer i so. Postepeno dodajte mlaku vodu i ulje, mešajući dok se testo ne formira. Zatim ga prenesite na radnu površinu i mesite oko 10 minuta, ili dok ne postane glatko i elastično.
Podizanje testa
Stavite testo u čistu, nauljenu posudu, pokrijte krpom ili providnom folijom i ostavite da se udvostruči, oko 1-2 sata na toplom mestu.
Oblikovanje pletenice
Nakon što se testo udvostručilo, prebacite ga na radnu površinu koju ste blago posuli brašnom. Podelite testo na tri jednaka dela i oblikujte ih u dugačke valjke. Pletite ih zajedno da formirate pletenicu.
Stalno žurimo i ne stižemo ništa! Otkrite nova mesta u Beogradu pružaju mir i priliku za susrete
Ukrašavanje jajima
Položite pletenicu na okrugli pleh obložen papirom za pečenje. Na različitim mestima na pletenici, pažljivo utisnite obojena kuvana uskršnja jaja. Možete da koristite ona različitih boja kako bi uskršnja pogača sa jajima izgledala dekorativnije. Pokrijte pletenicu krpom ili folijom i ostavite da odmara još 30-45 minuta, dok se ne udvostruči.
Pečenje
Premažite pletenicu umućenim jajetom kako biste dobili lepu zlatnosmeđu boju tokom pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postane lepo zlatnosmeđa.
Posluživanje
Ohladite pletenicu pre nego što je isečete i poslužite kao deo uskršnjeg doručka ili kao slatki zalogaj uz kafu.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)