Pogača, Foto: Bakina kuhinja

kao pamuk

USKRŠNJA POGAČA U OBLIKU PLETENICE UKRAŠENA JAJIMA: Ovo je tajna za MEKOĆU, topiće se u ustima

Umesite mekano testo i napravite predivnu uskršnju pogaču koju ćete dekorisati ofarbanim jajima

Objavljeno: 05.05.2024. 19:40h > 19:42h

Pogače uvek krase svečane trpeze, a najčešće se služe za praznike i kada su slave. Za Uskrs se tradicionalno pravi pogača u obliku pletenice koja se ukrašava uskršnjim jajima u različitim bojama. Umesto pogače možete da napravite i pecivo u obliku pletenice i da ga ukrasite jednim jajetom. Ovako pripremljenu pogaču možete da služite za doručak uz suhomesnato, sireve i rotkvice.

Sastojci:

500 g belog brašna

7 g suvog kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

250 ml mlake vode

50 ml ulja

1 jaje (za premazivanje)

4-6 obojenih kuvanih uskršnjih jaja

foto: Bakina kuhinja

Recept za uskršnju pogaču sa jajima:

Priprema testa

U većoj posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, šećer i so. Postepeno dodajte mlaku vodu i ulje, mešajući dok se testo ne formira. Zatim ga prenesite na radnu površinu i mesite oko 10 minuta, ili dok ne postane glatko i elastično.

Podizanje testa

Stavite testo u čistu, nauljenu posudu, pokrijte krpom ili providnom folijom i ostavite da se udvostruči, oko 1-2 sata na toplom mestu.

Oblikovanje pletenice

Nakon što se testo udvostručilo, prebacite ga na radnu površinu koju ste blago posuli brašnom. Podelite testo na tri jednaka dela i oblikujte ih u dugačke valjke. Pletite ih zajedno da formirate pletenicu.

Stalno žurimo i ne stižemo ništa! Otkrite nova mesta u Beogradu pružaju mir i priliku za susrete

Ukrašavanje jajima

Položite pletenicu na okrugli pleh obložen papirom za pečenje. Na različitim mestima na pletenici, pažljivo utisnite obojena kuvana uskršnja jaja. Možete da koristite ona različitih boja kako bi uskršnja pogača sa jajima izgledala dekorativnije. Pokrijte pletenicu krpom ili folijom i ostavite da odmara još 30-45 minuta, dok se ne udvostruči.

Pečenje

Premažite pletenicu umućenim jajetom kako biste dobili lepu zlatnosmeđu boju tokom pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postane lepo zlatnosmeđa.

Posluživanje

Ohladite pletenicu pre nego što je isečete i poslužite kao deo uskršnjeg doručka ili kao slatki zalogaj uz kafu.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)