recept
PEČENA PATKA SA NARANDŽOM I MEDOM: Ukusan Vaskršnji ručak koji će odmah nestati sa stola
Odlična ideja za svečanu trpezu kad poželite da probate nešto malo drugačije
Priprema ovog jela ne zahteva mnogo truda, a rezultat će vas oduševiti – hrskava kora i mekano, sočno meso koje se prožima sa aromom narandže i meda.
Pratite korake ovog recepta i priuštite sebi i svojim gostima nezaboravan gastronomski doživljaj koji će učiniti vaš Uskrs još svečanijim.
Napravite nešto drugačije, uz naš recept za pečenu patku sa narandžom i medom.
Vreme pripreme:
pola sata + dva sata pečenja
Sastojci:
1 patka (otprilike 2-2.5 kg)
2 narandže
3 kašike meda
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
4 čena belog luka
Grančica ruzmarina
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180°C.
2. Patku dobro operite i osušite papirnim ubrusom. Isecite jednu narandžu na kriške.
3. U činiji pomešajte med, sok od jedne narandže, maslinovo ulje, so, biber i sitno iseckani beli luk.
4. Patku premažite pripremljenom smesom sa svih strana, pa je ostavite da odstoji oko 30 minuta kako bi upila arome.
5. Stavite kriške narandže i grančicu ruzmarina u unutrašnjost patke.
6. Patku stavite u pleh za pečenje i prelijte preostalim delom marinade.
7. Pokrijte patku folijom i pecite je u prethodno zagrejanoj rerni oko 1.5-2 sata, ili dok meso ne postane mekano i hrskavo.
8. Kad je patka pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da odmori nekoliko minuta pre sečenja.
9. Poslužite je sa preostalom marinadom kao umak.
Bon appetit!
Bonus video:
(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)