Jagnjetina, Foto: Printscreen/Youtube/Citalia

ukusno

NAPRAVITE TRADICIONALNE JAGNJEĆE SARMICE ZA USKRŠNJI RUČAK: Ovako su ih spremale naše bake, provereni recept

Jagnjeću maramicu potopite u vodu kako bi malo omekšala

Objavljeno: 04.05.2024. 11:17h

Jagnjeće sarmice su tradicionalno uskršnje jelo koje možete da služite kao predjelo, pre nego što iznesete jagnjetinu i pečeni krompir. Ovo jelo se prirpema kao sarmice, ali ako vam je to komplikovano možete da spremite rolat ili da jednostavno ubacite sve sastojke u tepsiju. Priprema jagnjećih sarmica zahteva malo strpljenja, ali ćete zato napraviti specijalitet kojim će svi biti oduševljeni.

1 kg jagnjeće džigerice sa maramicom

100 g pirinča

2 šargarepe

2 jajeta

1 lovorov list

foto: Printscreen Youtube

Za premazivanje:

1 jaje

50 ml ulja

Recept za jagnjeće sarmice:

Pripremite meso

Jagnjeću maramicu potopite u vodu kako bi malo omekšala. Džigericu i srce stavite u šerpu i prelijte vodom. Začinite po želji, dodajte lovorov list i kuvajte nekih sat vremena. Procedite meso i ostavite da se ohladi, pa ga sitno iseckajte ili izblendirajte.

Pripremite pirinač i šargarepu

Pirinač isperite u nekoliko voda, pa skuvajte. Šargarepe skuvajte i iseckajte na sitne kockice. Pomešajte meso sa pirinčem i šargarepom. Dodajte i jaja i začine, pa ponovo sve lepo promešajte.

Napravite sarmice

Na maramici isecite salo, treba da bude tanka. Isecite na kocke, pa sipajte nadev od mesa i pirinča i urolajte. Možete da stavite maramicu u tepsiju ako vam je lakše, pa da sipate nadev i zatvorite maramicom. Takođe možete da napravite i rolat.

Pecite sarmice

Poređajte sarmice u tepsiju i premažite jajetom. Prelijte uljem, ali nemojte odjednom celu količinu da sipate, jer će i maramica pustiti masnoću. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, a povremeno prelivajte sarmice masnoćom.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)