JEDNO NIKAKO NE RADITE
NEMOJTE DA BUDE "KUKU LELE": Iz Batuta savetuju kako sa posne da pređete na mrsnu hranu BEZ POSLEDICA po STOMAK
Da bi se sprečio nastanak zdravstvenih problema, prelazak sa posne na uobičajenu, mrsnu hranu treba da bude postepen
Prejedanje oko praznika može da izazove napetost i nadutost u stomaku, gorušicu, podrigivanje, grčeve u crevima i bol u stomaku, dok kod osoba koje imaju čir, gastritis ili kilu prežderavanje samo može dodatno da pogorša stanje.
Prvi maj, Vaskrs i Đurđevdan - tri velika praznika ove godine su se zaređala u šest dana. Na prazničnoj bogatoj trpezi obavezno se nalaze svakojake đakonije od predjela, salata, raznih vrsta mesa, pečenja, kolača, torti, a uz sve to - za Vaskrs su tu i kuvana jaja. Kada se ljudi nađu pred tolikom ukusnom, ali umnogome i masnom hranom teško se mogu iskontrolisati.
Povodom toga Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je dao savete kako se hraniti nakon posta.
- Nakon višenedeljnog posta većina ljudi se vraća uobičajenoj ishrani, ne vodeći računa o činjenici da se njihova ishrana u periodu posta značajno razlikovala od uobičajene ishrane. Za vreme posta iz ishrane se izbacuju namirnice životinjskog porekla i osnovu dnevne ishrane čine voće, povrće, žitarice i riba. Posna hrana, spremljena na vodi ili na malo ulja, lakše se vari od masne začinjene hrane - navodi "Batut" i dodaje:
- Međutim, po završetku posta, na prazničnoj trpezi sačekaće nas sve ono čega smo se, u toku posta, odrekli. Voće, povrće, žitarice i riba biće zamenjeni mesom, pečenjem, rolatima, salatama sa majonezom ili pavlakom, kolačima sa čokoladom a na prazničnoj trpezi će se naći i alkohol. Ukoliko uz ovako kaloričan obrok zaboravimo na umerenost, mogu se javiti mučnina, nadutost, bol u stomaku.
Da bi se sprečio nastanak zdravstvenih problema, prelazak sa posne na uobičajenu, mrsnu hranu treba da bude postepen.
- Važno je da se unose manje količine hrane koje su raspoređene na 3–5 obroka u toku dana. Uvođenje mesa u ishranu treba započeti sa piletinom, ćuretinom, uz obavezno zadržavanje ribe u jelovniku bar dva puta nedeljno - savetuje "Batut":
- Što se tiče mleka i mlečnih proizvoda, prvo treba uvesti mlad sir, jogurt, kiselo mleko, odnosno mlečne proizvode sa nižim sadržajem mlečne masti. U periodu adaptacije na mrsnu hranu treba da nastavimo sa unosom voća, salata, kuvanog povrća, žitarica, orašastih plodova.
U periodu prelaska sa posne na mrsnu hranu, važno je i da vodimo računa o načinu pripreme hrane. Kuvana, dinstana hrana spremljena sa manjom količinom ulja, lakša je za varenje u odnosu na pohovanu i prženu hranu koja inače ne bi trebalo da nam bude izbor, kada je reč o pripremi hrane. Veoma je važno voditi računa i o količini hrane koju unosimo, naročito u ovom periodu. Prazničnoj trpezi teško je odoleti, ali ukoliko jedemo umereno, naročito posle posta, možemo izbeći brojne zdravstvene probleme - zaključuje Institut za javno zdravlje Srbije.
Bonus video:
(Espreso / Kurir, Aleksandra Kocić/ Prenela M.L.)