vaskršnja trpeza 2024
BOLI GLAVA OD CENA, A PRAZNICI SE SPOJILI: Izračunali smo koliko će ove godine koštati vaskršnja trpeza
Izračunali smo koliko košta vaskršnja trpeza za četvoročlanu porodicu, a računica je napravljena na osnovu cena namirnica u velikim marketima koje su, uglavnom, niže od cena istih proizvoda na pijacama
Vaskrs se ove godine obeležava 5. maja, a mnogi su već uveliko počeli pripreme za praznik.
Dodatni udar na novčanik je činjenica da su se praznici u maju maltene stopili, sa svega par dana razlike.
Ko obeležava Prvi maj, a nakon Vaskrsa i Đurđevdan, taj dobro mora da obrati pažnju na računicu.
Statistika kaže da su potrošačke cene u martu 2024. godine u odnosu na isti mesec prethodne godine povećane za 5.0 %
Potrošačke cene u martu 2024. godine u odnosu na februar 2024. više za 0.3%, dok su u odnosu na decembar 2023. godine više za 1.1%.
Izračunali smo koliko košta vaskršnja trpeza za četvoročlanu porodicu, a računica je napravljena na osnovu cena namirnica u velikim marketima koje su, uglavnom, niže od cena istih proizvoda na pijacama. Takođe, u većini marketa aktuelna su pretpraznična sniženja.
Domaćinstva imaju već ustaljen meni za vaskršnji ručak za četvoročlanu porodicu - pečenje, ruska salata, kolač i(li) torta, i naravno, jaja.
Jaja
Prethodnih dana zabeležene su cene jaja na pijacama širom Srbije, koje su varirale u zavisnosti od veličine.
Pakovanje jaja od 10 komada L-klase košta od 199 do 245 dinara.
Pakovanje jaja od 10 komada M može se naći na odlićnoj akciji u marketu za samo 120 dinara.
Dakle, ukoliko ofarbate 40 jaja L klase, za to će vam biti neophodno od 800 do 980 dinara.
Na beogradskim pijacama maksimalna cena jaja je 30 dinara, dok se guščije pazari za čak 250.
Meso
Vaskršnja trpeza je nezamisliva bez jaja, ali i bez pečenja, koje "tradicionalno" poskupi pred praznike.
Kilogram prasećeg pečenja je 2.400 dinara, dok je jagnjetina 2.800. Za četvoročlanu porodicu neophodno je najmanje dva kilograma pečenja, pa ćete za ovaj važan deo prazničnog ručka potrošiti od 4.800 do 5.600 dinara.
Cenovnik mesa u marketima:
Svinjetina 1kg 900- 1.100 dinara
Svinjska plećka bez kostiju 619- 839 dinara
Svinjski but bez kostiju 619- 899 dinara
Jagnjetina 999-1390 dinara
Juneći but bez kostiju 1.199- 1.499 dinara
Meze
Oval pre glavnog jela neizostavan je deo menija, a na njemu se uvek nađe, suvo meso i sir.
Pečenica (100 grama) u supermarketu košta oko 139 dinara, pršuta 340, kulen 270, dok je sir oko 250 dinara. Dakle, za predjelo morate izdvojiti najmanje 1.400 dinara.
Supa
Za pileću supu trebaće vam kilogram pilećih grudi, čija je cena do 500 dinara. Za povrće koje ide u supu trebaće vam oko 200 dinara. Dakle, sve ukupno praznična supa će vas koštati oko 750 dinara.
Salata
U mnogim domaćinstvima na stolu će se naći i ruska salata, a za kupovinu svih sastojaka za nju ćemo izdvojiti oko 1.300 dinara.
Ako glavnom jelu dodate kupus salatu, za kilogram mladog kupusa ćete izdvojiti do 70 dinara.
Kilogram zelene salate na pijacama košta od 30 do 60 dinara, a u marketima 35 do 50.
Kilogram crnog luka je od 80 do 150, a u marketima od 80 do 100 dinara.
Vezica mladog luka je oko 50 dinara.
Paradajz košta od 150 do 350 dinara na pijaci, dok je u marketu oko 280 dinara.
Kilogram krastavaca je 130 do 200 dinara, a u marketima 120 do 200.
Rotkice na leskovačkoj pijaci su najjeftinije i koštaju samo 25 dinara, dok su u drugim gradovima širom Srbije oko 50.
Torte i kolači
Gotova torta iz poslastičarnice (2,5 kilograma) košta od 4.000 do 5.500 dinara. Kilogram sitnih kolača je od 1.300 do 2.600 dinara.
Piće
Na vaskršnjoj trpezi svakako će se naći sokovi, kisela voda, vino i pivo. Litar crnog ili belog vina je od 350 do 1.600 dinara.
Jedna limenka piva košta od 70 do 130 dinara. Negazirani sokovi su od 160 do 200, a gazirani do 170 dinara.
Dva litra gazirane vode košta 60 dinara, a ista je cena i negazirane.
Kada se podvuče crta i sabere navedeno, od jaja do pića, minimalni izdatak praznične trpeze za četvoročlanu porodicu je oko 14.200 dinara. (četiri pakovanja jaja L klase, meze, supa, dva kilograma mesa, ruska salata, kilogram kupusa, torta i piće)
Poređenja radi, prošle godine je za pripremu praznične trpeze trebalo oko 12.000 dinara.
Ukoliko namirnice budete kupovali po najvišim cenama, vaskršnji ručak može biti i veći izdatak.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
(Espreso/ Pripremila M.L.)