NAJBOLJE
PREDLOZI ZA USKRŠNJU TRPEZU: Tradicionalna JELA ZA PRAVE GURMANE, spisak koji poštuje SVAKA SRPSKA KUĆA
Rolovana plećka, svečana pogača, prolećni krompirići i praznična pita, nećete da pogrešite šta god da izaberete.
Rolovana svinjska plećka Sastojci:
1,5 kg svinjske plećke bez kosti
200 g dimljene slanine
10 krastavčića
glavica belog luka
200 g ajvara
50 ml ulja
čaša belog vina
Priprema: Meso rasecite napola, rastanjite tučkom, posolite, pobiberite, premažite uljem i senfom, a potom natrljajte čenovima belog luka. Slaninu i sir isecite na tanke režnjeve, krastavčiće na kolutove, pa ih poređajte po mesu koje ste premazali ajvarom, urolajte ga i zavežite. Prelijte meso ostatkom ulja i čašom belog vina. Stavite u tepsiju, zatvorite folijom i pecite oko dva sata na 180 stepeni. Izvadite iz rerne, meso okrenite, opet zatvorite folijom i vratite u rernu na još sat vremena. Desetak minuta pre završetka pečenja skinite foliju i meso zapecite da dobije finu koricu. Isecite na tanke režnjeve i poslužite.
Praznična pita
Sastojci:
300 g brašna
150 g maslaca
3 kašike mleka
1/2 kesice praška za pecivo
1 kašičica soli
Sastojci za nadev:
500 g spanaća
1 glavica crnog luka
1,5 dl mleka
100 g kačkavalja
150 g sitnog sira
20 g maslaca
1 kašika brašna
Priprema: Prosejte brašno, pa u njega stavite so, prašak za pecivo, mleko i iseckan maslac. Umesite testo, pa ga umotajte u foliju i ostavite u frižider na pola sata. Za to vreme iseckajte spanać na tračice, luk na kockice. Posolite spanać i luk. Testo razvucite na pobrašnjenoj površini, pa ga stavite u kalup za pečenje. Nožem izbockajte testo po vrhu na nekoliko mesta. Maslac otopite i pomešajte ga zajedno sa izrendanim kačkavaljem, sirom, mlekom, lukom, spanaćem i kašikom brašna. Sve dobro sjedinite i prelijte preko kore. Tart pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
Prolećni krompirići
Sastojci:
500 g mladih krompira
4 čena belog luka, sitno iseckana
2 kašike maslinovog ulja
so i biber po ukusu
sveži peršun, sitno iseckan (opciono)
Priprema: Dobro operite mlade krompire i ostavite im koru. U velikom loncu prokuvajte vodu. Dodajte krompire u ključalu vodu i kuvajte ih oko 15-20 minuta, dok ne postanu mekani, ali ne skroz skuvani. Trebalo bi da mogu da se lagano probodu viljuškom. Ocedite krompire i ostavite ih da se malo ohlade. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckani beli luk i pržite ga oko 1 minut, dok ne postane mirisan. Dodajte krompire u tiganj s belim lukom. Pržite ih oko 5-7 minuta, povremeno mešajući, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu koru. Posolite i pobiberite po ukusu.
Sastojci:
1 kg brašna
50 g kvasca
100 ml jogurta
250 ml mleka
250 ml vode
3 jajeta
5 kašika ulja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
Priprema: Sjedinite mleko i vodu, stavite šećer, kvasac i kašiku brašna. Ostavite deset minuta da kvasac nadođe. U vanglicu sipajte jogurt, ulje, so, dva jaja, zatim dodajte nadošli kvasac. Promešajte i brašnom zamesite testo. Testo dobro izradite rukama i ostavite da nadolazi oko sat vremena. Nadošlo testo ponovo premesite i podelite na dva jednaka dela. Od prvog dela razvucite pogaču prečnika 22-24 cm. Drugu polovinu testa ponovo podelite napola. Od jedne polovine napravite pletenicu, pa je stavite na pogaču, a od druge manju pogaču koju ćete staviti u sredinu. Ostavite da nadolazi 30 minuta, zatim premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, zatim smanjite na 180 i pecite još 10-15 minuta. U toku pečenja pogaču prekrijte pek-papirom ili alu-folijom.
BONUS VIDEO:
(Espreso / Alo trpeza / Prenela I.O.)