Rolovana svinjska plećka, Foto: Printscreen / Youtube / PORODIČNA SVAKODNEVICA

NAJBOLJE

PREDLOZI ZA USKRŠNJU TRPEZU: Tradicionalna JELA ZA PRAVE GURMANE, spisak koji poštuje SVAKA SRPSKA KUĆA

Rolovana plećka, svečana pogača, prolećni krompirići i praznična pita, nećete da pogrešite šta god da izaberete.

Objavljeno: 29.04.2024. 13:05h

Rolovana svinjska plećka Sastojci:

foto: Printscreen / Youtube / PORODIČNA SVAKODNEVICA

1,5 kg svinjske plećke bez kosti

200 g dimljene slanine

10 krastavčića

glavica belog luka

200 g ajvara

50 ml ulja

čaša belog vina

Priprema: Meso rasecite napola, rastanjite tučkom, posolite, pobiberite, premažite uljem i senfom, a potom natrljajte čenovima belog luka. Slaninu i sir isecite na tanke režnjeve, krastavčiće na kolutove, pa ih poređajte po mesu koje ste premazali ajvarom, urolajte ga i zavežite. Prelijte meso ostatkom ulja i čašom belog vina. Stavite u tepsiju, zatvorite folijom i pecite oko dva sata na 180 stepeni. Izvadite iz rerne, meso okrenite, opet zatvorite folijom i vratite u rernu na još sat vremena. Desetak minuta pre završetka pečenja skinite foliju i meso zapecite da dobije finu koricu. Isecite na tanke režnjeve i poslužite.

Praznična pita

Uskršnja pitafoto: Printscreen/Youtube/ Slatka Slana Hrana

Sastojci:

300 g brašna

150 g maslaca

3 kašike mleka

1/2 kesice praška za pecivo

1 kašičica soli

Sastojci za nadev:

500 g spanaća

1 glavica crnog luka

1,5 dl mleka

100 g kačkavalja

150 g sitnog sira

20 g maslaca

1 kašika brašna

Priprema: Prosejte brašno, pa u njega stavite so, prašak za pecivo, mleko i iseckan maslac. Umesite testo, pa ga umotajte u foliju i ostavite u frižider na pola sata. Za to vreme iseckajte spanać na tračice, luk na kockice. Posolite spanać i luk. Testo razvucite na pobrašnjenoj površini, pa ga stavite u kalup za pečenje. Nožem izbockajte testo po vrhu na nekoliko mesta. Maslac otopite i pomešajte ga zajedno sa izrendanim kačkavaljem, sirom, mlekom, lukom, spanaćem i kašikom brašna. Sve dobro sjedinite i prelijte preko kore. Tart pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.

Prolećni krompirići

Mladi krompirićifoto: Jelajelena Petrovic

Sastojci:

500 g mladih krompira

4 čena belog luka, sitno iseckana

2 kašike maslinovog ulja

so i biber po ukusu

sveži peršun, sitno iseckan (opciono)

Priprema: Dobro operite mlade krompire i ostavite im koru. U velikom loncu prokuvajte vodu. Dodajte krompire u ključalu vodu i kuvajte ih oko 15-20 minuta, dok ne postanu mekani, ali ne skroz skuvani. Trebalo bi da mogu da se lagano probodu viljuškom. Ocedite krompire i ostavite ih da se malo ohlade. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckani beli luk i pržite ga oko 1 minut, dok ne postane mirisan. Dodajte krompire u tiganj s belim lukom. Pržite ih oko 5-7 minuta, povremeno mešajući, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu koru. Posolite i pobiberite po ukusu.

Uskršnja pogača

Usrkšnja pogačafoto: Espreso

Sastojci:

1 kg brašna

50 g kvasca

100 ml jogurta

250 ml mleka

250 ml vode

3 jajeta

5 kašika ulja

2 kašičice soli

1 kašičica šećera

Priprema: Sjedinite mleko i vodu, stavite šećer, kvasac i kašiku brašna. Ostavite deset minuta da kvasac nadođe. U vanglicu sipajte jogurt, ulje, so, dva jaja, zatim dodajte nadošli kvasac. Promešajte i brašnom zamesite testo. Testo dobro izradite rukama i ostavite da nadolazi oko sat vremena. Nadošlo testo ponovo premesite i podelite na dva jednaka dela. Od prvog dela razvucite pogaču prečnika 22-24 cm. Drugu polovinu testa ponovo podelite napola. Od jedne polovine napravite pletenicu, pa je stavite na pogaču, a od druge manju pogaču koju ćete staviti u sredinu. Ostavite da nadolazi 30 minuta, zatim premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, zatim smanjite na 180 i pecite još 10-15 minuta. U toku pečenja pogaču prekrijte pek-papirom ili alu-folijom.

BONUS VIDEO:

(Espreso / Alo trpeza / Prenela I.O.)