morate znati
EVO KAKO DA PREPOZNATE KVALITETNU RIBU: Obezno prvo pogledajte ove njene delove i sve će vam biti JASNO
Kada kupujete svežu ribu u prodavnici, treba da znate da prepoznate da li je odmrzavana ili zaista sveža.
Otkrivamo vam trikove iskusnih ribolovaca koji kažu da sveža riba treba da ima sledeće osobine:
1. Ima tanak sloj sluzi – međutim, ako je sluzi mnogo i sloj je gust, to znači da je riba stajala predugo.
2. Krljušt ribe je sjajna - krljušti sveže ribe čvrsto su zalepljene uz telo i nema otpalih delova.
3. Oči su providne i izbočene - ako su oči ribe mutne, to je znak nekog oboljenja.
4. Škrge sveže ribe su bogate boje - ako je sivkasta, ne kupujte ribu.
5. Uradite brzi test - ribu pritisnuti prstom. Ako od prsta ostane rupa koja se ne vraća u prvobitni položaj, to znači da riba nije sveža.
6. Karakterističan miris - sveža riba ima karakterističan miris mora ili reke, bez mirisa kiselog ili pokvarenog.
7. Peraja i repovi nisu suvi – niti su presavijeni i slepljeni.
Bonus video:
(Espeso/NajŽena/Vesna Vukadinović/Prenosi M.M.)