Pita, Foto: Printscreen Youtube/Bon Appétit By Fati

recept

SAVRŠENSTVO UKUSA KOJE MORATE DA PROBATE: Banofi pita koja se ne peče

Idealan letnji desert bez mnogo pripreme

Objavljeno: 28.04.2024. 12:35h

Posna banofi pita je kremasti kolač sa bananama koji će vas osvojiti na prvi zalogaj. Ovaj čuveni engleski desert čini kombinacija kore od keksa i margarina, banane i slatke pavlake. Ono što je posebno privlačno kod ove posne poslastice jeste činjenica da se ne peče, što je čini idealnom za letnje dane.

Sastojci:

150 g posnog keksa

75 g margarina

75 g šećera

400 g zaslađenog kokosovog mleka

kašičica ekstrakta vanile

3 zrele banane

300 ml biljne slatke pavlake

Fil:

50 g čokolade za kuvanje

kašičica kakao praha

foto: PRINTSCREEN/YT/ BON APPÉTIT BY FATI

Priprema:

Kalup za tortu premazati margarinom, pa obložiti papirom za pečenje. Uzmite posni keks i otopite margarin, pomešajte ga sa biskvitom i sipajte u kalup. Zatim poravnajte smesu i ostavite u frižideru 15 minuta.

Ostatak margarina pomešati sa šećerom i staviti na tihu vatru. Kada se otopi, promešajte i sipajte zaslađeno kokosovo mleko. Zatim kuvajte dva do tri minuta, dok se ne skupi i poprimi zlatnu boju. Sklonite sa šporeta i dodajte ekstrakt vanile. Zatim pripremljenim filom prelijte biskvite i ostavite u frižider najmanje sat vremena.

Banane isecite na kriške i poređajte preko fila. Umutite biljnu slatku pavlaku i namažite je na tortu. Vratite tortu u frižider. Prelijte otopljenom čokoladom za kuvanje i kakaom. Poslužite hladno.

Uživajte!

Bonus video:

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)