poslastica
OSVEŽAVAJUĆA KREMASTA TORTA SA BANANAMA - IDEALNA ZA 1. MAJ: Sprema se 15 minuta, savršena za dezert nakon roštilja
Torta koja je lagana i ukusna je sjajan izbor za dezert nakom prvomajskog roštiljanja
Prva stvar na koju pomislimo kada neko kaže Prvi maj je roštiljanje i obilje mesa. Ipak, pravi sladokusci ne propuštaju priliku i da se počaste nekom poslasticom, a jedna torta je idealna.
Radi se o kremastoj torti koja ne zahteva nikakvo specijalno kulinarsko umeće, a sastojci nisu skupi, nema kuvanja filova na pari, pečenja...
Ovaj dezert ima osvežavajući ukus zbog banane, a to je ono što bi moglo odlično da "legne" nakon obilnog obroka za Prvi maj. A sprema se za samo 15 minuta.
Potrebno je:
banane - 1,5 kilogram
mleko - 1 litar
3 kesice bezbojnog želatina
šećer - 20 kašika
šlag - 400 grama
napolitanke - 300 grama
Priprema:
Prvo što treba da uradite jeste da u zamrzivač stavite napolitanke da se zalede, jer ćete ih tako lakše samleti. Zaleđene napolitanke sameljite, a banane oljuštite i isecite na kockice.
U šerpu sipajte mleko i šećer i ostavite da se blago ukuva. Sklonite mleko sa ringle i ostavite da se prohladi.
Razmutite želatin u hladnoj vodi po uputstvu sa kesice. Ostavite ga oko 5 minuta da želatin nabubri, a zatim ga dodajte u toplo mleko uz stalno mešanje dok se želatin ne rastopi. Povremeno promešajte.
U hladno mleko dodajte 400 grama šlaga, pa mutite šlag mikserom, dok ne dobijete gust krem.
Podelite šlag na dva dela. Jednu polovinu ostavite belu, a u drugu polovinu šlaga dodajte samlevene čokoladne napolitanke.
Kalup obložite prijanjajućom folijom, zatim sipajte malo belog fila, pa red banana, red belog krema i tako sve dok ne potrošite sastojke.
Na kraju naspite sav krem koji predstavlja koru kad se torta izvrne.
Ostavite tortu preko noći u frižideru da se dobro stegne.
Izvrnite gotovu sladoled tortu na tacnu, skinite foliju i ukrasite po želji, a zatim navalite.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)