niko neće odoleti
KOLAČ SA MAKOM I PLAZMOM SE SPREMA ZA SAMO 15 MINUTA: Najlepša poslastica - starinski recept naših domaćica
Kolač sa makom i plazmom je najlepša poslastica, a naše bake imaju starinski recept
Kako nam se bliži vikend sve više razmišljamo o poslasticama od kojih nam kreće voda na usta.
Jednostavni kolači su uvek najbolji izbor jer priprema ne oduzima mnogo vremena, a budu ukusni kao i torte za koje treba mnogo vremena.
Uvek se vratimo u detinjstvo kada pomislimo na kolač sa višnjama na čaše, jer nam naše bake uvek prave starinske deserte za koje već imaju sve sastojke.
Ujedno to su i najbolji slatki specijaliteti.
Za vas je sada tu još nešto mnogo ukusnije, a to je kolač sa makom i plazmom koji isto naše domaćice prave često i imaju svoj recept.
Priprema od petnaest minua je lagana, ukus očarava, a svideće se svima koji probaju barem jedno parče.
Svi potrebni sastojci i recept su tu:
Za koru:
mlevena plazma - 280 grama
mleko - 400 mililitara
mleveni mak - 180 grama
pšenični griz - 2 kašike
šećer - 130 grama
Za glazuru:
ulje - jedna do dve kašike
čokolada - 100 grama (po vašem izboru)
Priprema:
U šerpu sipajte mleko i šećer i sačekajte da to provri.
Uzmite pleh stavite u njega papir za pečenje. (dimenzije - 28 x 18 i manje)
Potom spremite mak i mlevenu plazmu.
Čim mleko provri, mak i griz zakuvajte i mešajte između 3-4 minuta. Sve dok se smesa ne zgusne.
Kada sklonite sa ringle ubacite u plazmu i mešajte sve dok se ne sjedini smesa.
Dobijenu smesu izlijte u pleh i sve poravnajte.
Napravite glazuru i prelijte preko kolača.
Stavite ga da se stegne u frižider.
Uživajte u najukusnijem kolaču sa makom i plazmom.
Bonus video:
(Espreso/Slatkoiukusno.rs/Prenela: N.J)