iz bečke kuhinje
NAJLEPŠA POSLASTICA SA ČOKOLADOM KOJA BRZINSKI NESTAJE SA TACNE: "Saher" torta - originalna receptura za Uskrs
"Saher torta" je najlepša poslastica sa čokoladom, a za Uskrs je spremite po originalnoj recepturi
Pošto nam se bliži Uskrs, veliki hrišćanski praznik, sigurno polako smišljate šta ćete sve da spremate za bogatu i raskošnu trpezu.
Kada pomislite na predjelo, setite se da je jedna slana torta od pečenih paprika idealna i da sa njom nećete pogrešiti, jer toliko dobro ide uz meze i neke kiflice da voda ide na usta.
Tu su naravno i razni drugi specijaliteti... ono što svi očekuju jesu poslastice.
Torta "Šeherezada" je jedna od najlepših - kremast fil, ukus bombastičan... nema ko je ne voli, a redovno je žene prave za sve proslave.
Sada je za vas tu još jedna torta, a u pitanju je "Saher" - torta koja je jedna od najpopularnijih zbog čokolade, a zauzima i počasno mesto na svim slavama, rođendanima...
Recept i sastojci su tu:
liker - 1 čašica
kravlji maslac - 200 grama
prezle - 80 grama
šećer - 240 grama
jaja - 9 komada
čokolada - 120 grama
bademi - 120 grama
Za fil:
gotov krem od maslaca
slatko - od kajsija ili neko drugo po ukusu
Za glazuru:
kakao - 1 kašika
čokolada - 250 grama
voda - 125 mililitara
šećer - 200 grama
Priprema:
Omekšali maslac penasto umutite sa šećerom. Polako dodajte jedan po jedan žumanac i liker.
Čokoladu istopite, sačekajte da se ohladi, pa dodajte u prethodnu smesu.
Prezle, mlevene bademe, belanca umućena u sneg takođe dodati u smesu.
Sve lagano promešajte i sipajte u odgovarajući kalup koji ste prethodno malo nauljili i prekrili papirom za pečenje.
Pecite u rerni na laganoj temperaturi.
Ostavite da se ohladi, pa presecite na dve kore.
U međuvremenu slatko zagrejte ili pripremite krem od maslaca od 120 grama mekanog maslaca, 100 grama rastopljene čokolade, 120 grama šećera u prahu. Sami izaberitu koja kombinacija vam više odgovara.
Kore slepite kremom od maslaca ili malo toplim slatkim, svakako u oba slučaja mažite tortu sa strane i poravnajte.
Kada to uradite stavite je u frižider da se stegne, a dok se steže napravite glazuru.
"Saher" tortu prelijte glazurom i opet vratite u frižider da se stegne.
Prijatno i uživajte u ovoj kremastoj poslastici.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)