"Saher" torta na tacni, Foto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

iz bečke kuhinje

NAJLEPŠA POSLASTICA SA ČOKOLADOM KOJA BRZINSKI NESTAJE SA TACNE: "Saher" torta - originalna receptura za Uskrs

"Saher torta" je najlepša poslastica sa čokoladom, a za Uskrs je spremite po originalnoj recepturi

Objavljeno: 25.04.2024. 09:45h

Pošto nam se bliži Uskrs, veliki hrišćanski praznik, sigurno polako smišljate šta ćete sve da spremate za bogatu i raskošnu trpezu.

Kada pomislite na predjelo, setite se da je jedna slana torta od pečenih paprika idealna i da sa njom nećete pogrešiti, jer toliko dobro ide uz meze i neke kiflice da voda ide na usta.

Tu su naravno i razni drugi specijaliteti... ono što svi očekuju jesu poslastice.

Torta "Šeherezada" je jedna od najlepših - kremast fil, ukus bombastičan... nema ko je ne voli, a redovno je žene prave za sve proslave.

Sada je za vas tu još jedna torta, a u pitanju je "Saher" - torta koja je jedna od najpopularnijih zbog čokolade, a zauzima i počasno mesto na svim slavama, rođendanima...

Otpljena čokoladafoto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

Recept i sastojci su tu:

liker - 1 čašica

kravlji maslac - 200 grama

prezle - 80 grama

Pravljenje kore za "Saher" tortufoto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

šećer - 240 grama

jaja - 9 komada

čokolada - 120 grama

bademi - 120 grama

Za fil:

gotov krem od maslaca

Pravljenje "Saher" tortefoto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

slatko - od kajsija ili neko drugo po ukusu

Za glazuru:

kakao - 1 kašika

čokolada - 250 grama

voda - 125 mililitara

šećer - 200 grama

Filovanje "Saher" tortefoto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

Priprema:

Omekšali maslac penasto umutite sa šećerom. Polako dodajte jedan po jedan žumanac i liker.

Čokoladu istopite, sačekajte da se ohladi, pa dodajte u prethodnu smesu.

Prezle, mlevene bademe, belanca umućena u sneg takođe dodati u smesu.

Sve lagano promešajte i sipajte u odgovarajući kalup koji ste prethodno malo nauljili i prekrili papirom za pečenje.

Kora za "Saher" tortu u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

Pecite u rerni na laganoj temperaturi.

Ostavite da se ohladi, pa presecite na dve kore.

U međuvremenu slatko zagrejte ili pripremite krem od maslaca od 120 grama mekanog maslaca, 100 grama rastopljene čokolade, 120 grama šećera u prahu. Sami izaberitu koja kombinacija vam više odgovara.

Kore slepite kremom od maslaca ili malo toplim slatkim, svakako u oba slučaja mažite tortu sa strane i poravnajte.

Kada to uradite stavite je u frižider da se stegne, a dok se steže napravite glazuru.

"Saher" tortu prelijte glazurom i opet vratite u frižider da se stegne.

Parče "Saher" tortefoto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

Prijatno i uživajte u ovoj kremastoj poslastici.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)