za uskrs
TORTA MARLENKA POREKLOM IZ JERMENIJE: Toliko je MEDENA da nećete verovati, SRPSKINJE izludele za OVIM RECEPTOM
Podseća na ruski medovik, a njen karamel ukus totalno će vas očarati
Ako volite med, karamel i orahe, onda je torta marlenka baš po vašem ukusu. Neki je zovu i medena pita sa karamel nadevom.
Tradicionalno se pravi u Češkoj i Mađarskoj, a zapravo je poreklom iz Jermenije.
Iako se može kupiti kod nas, svakako je lepša kada se napravi kod kuće.
Vreme pripreme:
90 minuta
Sastojci:
Kora:
1 jaje
450 g brašna
120 g margarina ili puter
80 g prah šećera
150 g meda
1 kašičica sode bikarbone
Karamel:
250 g šećera
200 ml slatke pavlake
30 g maslaca
Vanila:
2 kesice pudinga od vanile
500 ml mleka
60 g margarina
50 g šećera
Dekoracija:
100 g mlevnog keksa
100 g mlevenih oraha
Priprema:
Stavite šećer za karamel u šerpu, pa ga lagano otopite na srednjoj vatri. Posebno zagrejte slatku pavlaku. Kada se šećer otopi nalijte slatku pavlaku. Smanjite temperaturu i konstantno mešajte.
Kada se lepo sjedini, dodajte maslac, pa nastavite sa mešanjem. Kada se otopi skinuti sa ringle. Ostaviti da se prohladi, pa stavite u frižider.
Potom napravite puding od vanile po uputstvu. Kada je gotov, penasto umutite margarin i dodajte kašiku po kašiku u ohlađeni puding i dobro izmešajte. Pokrijte folijom i ostavite da se hladi.
Potom pripremite testo. U dubljoj posudi penasto umutite margarin sa šećerom u prahu. Zatim dodajte jaje i mutite dok se sastojci ne sjedine.
Onda dodajte med i umutite sve zajedno. Na kraju, dodajte brašno i kašičicu sode bikarbone, pa rukama umestite testo da bude glatko i mekano.
Podelite testo na 5 ili 6 delova, pa svaki deo stavite između dva papira i oklagijom rastanjite dok ne bude sasvim tanko. Nožem odstranite višak testa. Pecite svaku koru 10 minuta u unapred zagrejanoj rerni na 170°C.
Kada su korice gotove, izvadite puding, pa umutite. Dodajte karamel iz više puta sve vreme mešajući.
Potom filujte jednu po jednu koru, sve dok ne nestane materijala. Svaku koru blago pritisnite da se lepo sjedini sa filom na prethodnoj.
Na kraju tortu pospite mlevenim orasima pomešanim sa malo mlevenog keksa.
Dodatni savet: Korice od testa koje ste isekli možete samleti ili usitniti, pa posuti po torti.
Možete je ukrasiti i otopljenom čokoladom.
BONUS VIDEO:
(Espreso / 24 sedam / Prenela I.O.)