Ilustracija, Foto: Thinkstock

savet

PROFESIONALNI KUVAR DAO SAVET ŠTA DA RADITE AKO PRESOLITE JELO: Ne očajavajte, postoji rešenje!

Presolili ste ručak i očajni ste jer ne znate kako da popravite načinjenu štetu?

Objavljeno: 23.04.2024. 14:19h

Profesionalni kuvari kojima se mnogo puta dogodilo da presole neko jelo imaju odlične savete za vas.

Saznaćete kako da neutrališete so u mesu, supama, povrću, umacima.

Spas za preslanu supu

Najjednostavnije je da dodate malo vode i prokuvate par minuta. Ali, ova metoda može biti dobra samo ako ste mrvicu presolili supu pa ne treba da dodajete puno vode.

Stavite pirinač u supu i prokuvajte. Pirinač će upiti višak soli.

Dodajte malo šećera u supu, sačekajte da se otopi pa probajte. Ponavljajte postupak dok ukus soli ne postane prihvatljiv.

foto: Profimedia

Namirnice kao što su krompir, njoke, ili testo pomažu da se apsorbuje višak soli. Na primer, ubacite oguljen krumpir, i kuvajte ga 10 do 15 minuta pa ga izvadite. Upiće višak soli, a neće pokvariti ukus jelu. Njoke i testeninu dodajte samo ako po receptu mogu u supu.

Spasite presoljeno meso

Kisela pavlaka može spasiti jelo od mesa ako ste ga presolili. Stavite meso u posudu sa kiselom pavlakom i ostavite da se hladi. Ako ste presolili mleveno meso, dodajte sitno seckani kupus, tikvicu ili narendajte sirovi krompir u smesu. So će se manje osetiti, a jelo će biti sočno.

Preslano povrće? I za to postoji trik

Sos od povrća spasićete paradajzom. Sitno ga naseckajte u jelo i prokuvajte. Višak soli iz kuvanog povrća uklonićete tako što ćete ga zaliti neslanom vrućom vodom i kuvati nekoliko minuta.

Bonus video:

(Espreso/Krstarica/M.K./Prenosi M.M.)