savet
HLEB JE MNOGO UKUSNIJI AKO GA UMESITE SA DOMAĆIM KVASCEM: Evo kako da ga napravite
Ako volite da spremate domaći hleb, onda ćete sigurno poželeti da se pravi sa domaćim kvascem, koji je, slažu se mnoge domaćice, odličan.
Domaći kvasac učiniće hleb ukusnijim, izdašnijim i mekšim, piše Alo.
Kako napraviti domaći kvasac?
Već imate sve što vam treba u kuhinji.
Sastojci:
- 1 šolja brašna,
- 1 šolja mlake vode,
- 1 kašika šećera,
- tegla ili staklena posuda.
Priprema:
Mešajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu, prekrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom mestu, možda blizu radijatora, ali nikako na njemu, jer direktan izvor toplote „ubija” kvasac.
Proces fermentacije traje od tri do sedam dana, u zavisnosti od brašna koje ste koristili i da li ste dodali šećer.
Kvasac je spreman za upotrebu kada se na njemu pojave mehurići i oseti se miris fermentacije. Ako nameravate da redovno mesite hleb, u posudu za kvasac svaki dan dodajte pola šolje mlake vode i brašna, pa smesu promešajte silikonskom ili drvenom kašikom.
Imajte na umu da se od ovako dobijenog kvasca testo sporije diže, pa ga je najbolje zamesiti uveče i peći ujutru.
Bonus video:
(Espeso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)