Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

recept

EVO KAKO DA NAPRAVITE CARSKU PITU POSNU NA VODI: Ukusna je kado mrsna, a recept prost i brz

Posna carska pita je toliko ukusna da za tren nestane sa stola i uvek se traži parče više

Objavljeno: 24.04.2024. 06:30h

Carska pita, poznata još i kao španska, rado je viđen gost na trpezi, ali je u periodu posta ljudi „zaobilaze“, jer se po originalnom receptu sprema sa jajima, sirom i šunkom.

Zato smo pripremili posni recept za ovu pitu, koja je jednako ukusna kao i mrsna i verujemo da ćete je spremati i kada prođe vreme posta.

Sastojci:

  • 250 gr pšeničnog brašna
  • 250 gr kukuruznog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 čaše kisele vode
  • 1 kisela ili sveža paprika
  • 1 šargarepa
  • 1 tikvica
  • 5 kiselih krastavčića
  • so, začini po ukusu
foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

  1. Svo povrće operite, očistite, papriku isecite na kockice, a tikvicu i šargarepu izrendajte.
  2. U duboku posudu pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte povrće, so, začine i sipajte kiselu vodu.
  3. Mešajte dok ne razbijete grudvice od brašna.
  4. Pleh u kom ćete peći obložite papirom za pečenje, pa ulijte smesu.
  5. Ukoliko želite možete da pospete susam ili semenke bundeve.
  6. Stavite u rernu na 180 stepeni i pecite 30 minuta.
  7. Pitu isecite na kocke željene veličine i poslužite je toplu.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/Krstarica/M.O./Prenosi M.M.)