morate da probate
NAJBOLJI GRČKI RECEPT ZA PITU SA VIŠNJAMA: Samo ovako je spremaju i zato je tako ukusna
Spremite i vi pitu sa višnjama kao Grci, jer smo sigurni da ćete se oduševiti ukusom
Žuta starinska pita sa višnjama i testom se često sprema u Srbiji i ne postoji osoba koja je nije bar jednom probala. Ne samo da je priprema jednostavna, nego je i ukus fantastičan, pa retko ko može da joj odoli. Ako i vi spadate u ljubitelje pite sa višnjama, onda vam donosimo savršen grčki recept.
Sastojci:
16 kora
220 g neslanog putera
130-150 g šećera
3 jajeta
250 ml slatke pavlake
2 kašičice ekstrakta vanile
2 limuna
200 g višanja, trešanja ili bobičastog voća
orasi (opciono)
šećer u prahu (opciono)
Za sirup:
100 g šećera
50 ml vode
2 kašike limunovog soka
Grčki recept za pitu sa višnjama:
Napravite sirup
U šerpu sipajte vodu i šećer, pa ostavite da proključa. Zatim sipajte sok od limuna i kuvajte još 10 minuta. Ohladite sirup na sobnoj temperaturi.
Pripremite kore
Kore treba da budu sobne temperature, pa ih izvadite iz frižidera pola sata pre korišćenja. Stavite koru na radnu površinu i premžite je istopljenim puterom. Preko stavite drugu koru, pa po širini savijte u obliku harmonike. Tako uradite sa svim korama. Poređajte kore u tepsiju koju ste obložili pek papirom i premazali istopljenim puterom. Ređajte kore jednu do druge. Preko sipajte preostali istopljeni puter i pecite kore u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.
Napravite fil
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte slatku pavlaku, vanilu i koru limuna. Sve lepo sjedinite varjačom. Sipajte fil preko kora i poređajte višnje. Neke utisinite u testo. Umesto višanja možete da koristite i bobičasto voće.
Nastavite da pečete
Vratite pleh u rernu i pecite još pola sata na istoj temepraturi. Vruću pitu prelijte
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)