Pita sa višnjama, Foto: Printscreen/Youtube/Domaći Recepti

morate da probate

NAJBOLJI GRČKI RECEPT ZA PITU SA VIŠNJAMA: Samo ovako je spremaju i zato je tako ukusna

Spremite i vi pitu sa višnjama kao Grci, jer smo sigurni da ćete se oduševiti ukusom

Objavljeno: 22.04.2024. 23:35h

Žuta starinska pita sa višnjama i testom se često sprema u Srbiji i ne postoji osoba koja je nije bar jednom probala. Ne samo da je priprema jednostavna, nego je i ukus fantastičan, pa retko ko može da joj odoli. Ako i vi spadate u ljubitelje pite sa višnjama, onda vam donosimo savršen grčki recept.

Sastojci:

16 kora

220 g neslanog putera

130-150 g šećera

3 jajeta

250 ml slatke pavlake

2 kašičice ekstrakta vanile

2 limuna

200 g višanja, trešanja ili bobičastog voća

orasi (opciono)

šećer u prahu (opciono)

Za sirup:

100 g šećera

50 ml vode

2 kašike limunovog soka

foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

Grčki recept za pitu sa višnjama:

Napravite sirup

U šerpu sipajte vodu i šećer, pa ostavite da proključa. Zatim sipajte sok od limuna i kuvajte još 10 minuta. Ohladite sirup na sobnoj temperaturi.

Pripremite kore

Kore treba da budu sobne temperature, pa ih izvadite iz frižidera pola sata pre korišćenja. Stavite koru na radnu površinu i premžite je istopljenim puterom. Preko stavite drugu koru, pa po širini savijte u obliku harmonike. Tako uradite sa svim korama. Poređajte kore u tepsiju koju ste obložili pek papirom i premazali istopljenim puterom. Ređajte kore jednu do druge. Preko sipajte preostali istopljeni puter i pecite kore u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.

Napravite fil

Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte slatku pavlaku, vanilu i koru limuna. Sve lepo sjedinite varjačom. Sipajte fil preko kora i poređajte višnje. Neke utisinite u testo. Umesto višanja možete da koristite i bobičasto voće.

Nastavite da pečete

Vratite pleh u rernu i pecite još pola sata na istoj temepraturi. Vruću pitu prelijte

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)