OVO REDOVNO PRAVE
TURKINJE PRAVE NAJLEPŠE PALAČINKE: Nose naziv "gozleme" - samo 1 sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Turkinje prave najmekše i najlepše palačinke pod nazivom "gozleme", a sir ih čini najmekšim
Kad god u toku dana pomislimo na poslastice, uvek se setimo onih starinskih kolača i torti koje smo u detinjstvu jeli na slašću.
I dan danas, sa vremena na vreme, volimo da ih spremamo jer su to najednostavniji deserti od sastojaka koje već svi imamo kod kuće.
Osim naših domaćica, moramo da dodamo i da Turkinje prave fantastične i slane i slatke specijalitete, a jedan takav je baš kolač "Irmik helvasi" - prevod znači alva sa grizom.
Poješćete ga sa slašću i videćete da je to nešto najbolje što sebi i svojim ukućanima možete da napravite.
Naravno, tu su i njihove palačinke od čijeg ukusu "boli glava".
Jednostavne za pripremu, a pojedu se dok trepnete.
Nose naziv "gozleme" , a sir im daje poseban sastojak
Recept sa sastojcima:
ulje - za prženje
jogurt - jedna šolja
sir
brašno
Način pripreme:
Mleko sipajte u veliku činiju, pa dodajte brašno.
Umesite testo koje treba da bude glatko i tvrdo, a mora i dobro da se razvlači.
Podelite ga na loptice veličine kajsije.
Svaku lopticu razvucite sa oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini.
Što su listovi tanji palačinke će biti lepše.
Preko svake stavite sir i umotajte kao listove za kovertu i dobro pritisnite da se ne bi otvorile.
Ovako spremljene pržite sa obe strane na vrelom ulju u tiganju sa debelim dnom.
Prijatno u uživajte u turskim palačinkama.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)