kida koliko je dobar
NAJUKUSNIJI TURSKI KOLAČ SA ALVOM I GRIZOM: "Irmik helvasi" - poslastica koja za samo par minuta nestaje sa tacne
"Irmik helvasi" je najukusniji turski kolač sa alvom i grizom, a ta poslastica za pra minuta nestaje sa tacne
Naša domaća kuhinja nam je omiljena jer dominira u svim segmentima, kako od raznih kuvanih jela, pita, slanih torti, pa sve do poslastica...
Obožavamo da jedemo sve što spreme naše majke i bake jer je to toliko neodoljivo da ne možemo da se zaustavimo kad krenemo da uživamo u svim specijalitetima.
Isto tako u Turskoj se pravi jedan izvrstan kolač pod nazivom "Kemal paša" - sočan, lagan, mekan... pun pogodak u svakom smislu.
Ako ste ga već spremali, još nešto mnogo bolje imamo sada za vas, a u pitanju je kolač "Irmik helvasi" - u prevodu je alva sa grizom. Svima će se svideti.
Tu su sastojci sa receptom:
griz - 3 čaše (čaša je od 200 ml)
puter - 350 grama
mleko - 2,5 čaše
šećer - 2,5 čaše
voda - 2.5 čaše
Priprema:
Prvo se napravi šerbet. Vodu i šećer stavite u jednu šerpu i sačekajte da prokuva na tihoj vatri.
U drugu šerpu stavite mleko i isto sačekajte da prokuva.
Zatim uzmite tiganj i stavite puter da se otopi. Kada se puter zagreje, stavite griz i mešajte 10 minuta dok griz ne promeni boju.
U to postepeno dodajte šerbet i bez prestanka mešajte.
Čim griz upije šerbet, dodajte i mleko u smesu.
Dok ga dodajete pazite jer će početi jako da vri.
Neprestano i dalje mešajte dok se griz i mleko ne sjedine i dobiju gustinu.
Šporet zatim isključite, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta.
Poslužite tako što ćete staviti na tanjir, a zatim ga okrenite.
Prijatno i uživajte u ovom najlepšem turskom kolaču.
Bonus video:
(Espreso/Coolinarika.com, Amela-Bozkurt/Prenela: N.J.)