tope se
NAŠI STARI SU ODRASLI NA PUSLICAMA, A DANAS RETKO KOJA DOMAĆICA ZNA KAKO SE PRAVE: Donosimo vam zaboravljeni recept
Kolač koji obožavaju deca napravite na način kako su to radile naše bake
Puslice su starinski kolač koji su nekad pravile naše bake kad su želel da obraduju unuke nekom poslasticom. Pripremaju se od belanaca i šećera, zatim se zapeku čime dobiju hrskavu koricu. Ovaj vazdušasti kolač se prosto topi u ustima, a njegov ukus se dugo pamti.
Mnogi ne znaju da je puslice je u 18. veku izmislio čuveni italijanski kuvar Gasparini, koji je svoje prve puslice napravio u malom švajcarskom mestu Meiringen. Ovaj slatkiš je vrlo brzo osvojio Evropu, a svako ga pravi na svoj način. Originalne italijanske puslice prave tako što se peni od belanaca dodaje vreo sirup od šećera kako bi bile mekše, dok Francuzi imaju svoje kombinacije i često ih pune ukusnim kremom.
Sastojci:
4 belanceta
1 šolja šećera
1/2 kašičice ekstrakta vanile
prstohvat soli
1 kašičica sirćeta ili limunovog soka
Priprema:
Zagrejte rernu na 120°C i obložite pleh papirom za pečenje. U dubljoj posudi umutite belanca dok ne počnu da postaju čvrsta. Dodajte prstohvat soli, sirće ili limunov sok, pa nastavite sa mućenjem dok belanca ne postanu čvrsta i sjajna. Tokom mućenja postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku, s tim da se sledeća kašika ne dodaje sve dok se kristali šećera u potpunosti ne istope.
Na kraju dodajte ekstrakt vanile i mutite sve dok smesa ne postane čvrsta i sjajna. Sipajte je u špric za poslastice ili koristite kašiku da napravite male krugove na plehu, ostavljajući razmak između svake puslice. Ubacite u rernu i pecite 30 minuta uz malo odškrinuta vrata. Porenta je da se puslice osuše od temperature i da zadrže svoju snežno belu boju.
Bonus video:
(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)