prava poslastica
POSLASTICA SA SOČNIM PRELIVOM SE TOPI U USTIMA: Najukusniji turski kolač "lokma" - recept domaćica sa papira
Turski kolač "lokma" je najukusnija poslastica sa sočnim prelivom po receptu domaćica sa papira
Osim naše kuhinje u kojoj svi uživaju, ne smemo da izostavimo ni turske specijalitete koji ostavljaju bez reči.
Kako slana jela, tako i slatke poslastice koje naše žene redovno zapisuju u svoje sveske, jer su Turkinje u tome izvrsne domaćice.
Osim što prave najlepši kolač "Kemal paša" koji je toliko sočan i lagan, tu je naravno i "lokma" - prženo testo koja je prelivenom najboljim sirupom.
Deca će biti oduševljena ako im već sutra napravite, a kada se uverite koliko je dobro, spremaćete i duplu meru.
Recept sa sastojcima:
Ulje - za prženje
suvi kvasac - 1 kašičica
so - 1 kašičica
šećer - 1 kašičica
brašno - 2 šolje plus 2 kašike
topla voda - 1 1/4 šolje
Za sirup:
limunov sok - 2 kašike
šećer - 3 šolje
voda - 1 1/3 šolje
Način pripreme:
U činiju stavite kvasac, šećer i toplu vodu. Sve dobro mešajte dok se ne rastvori. Nakon toga ostavite da odstoji 5-10 minuta.
U drugoj činiji pomešajte so i brašno, pa u to dodajte vodu i kvasac i mešajte sve dok ne formirate testo.
Zatim pokrijte i ostavite na toplo mesto da odmori sat, sat i po sve dok se ne udvostruči.
Zagrejte ulje i krofnice pržite oko dva minuta sa obe strane dok ne dobiju zlatnobraon boju.
Kada ispržite krofnice stavite ih na ubrus da upije višak ulja.
Sirup napravite 20 minuta pre prženja testa. Sprema se tako što sve sastojke pomešate u šerpi i stavite na srednju temperaturu dok se lepo ne rastopi.
Ostavite da provri, a onda da se krčka na laganoj vatri 10-15 minuta, dok ne dobijete konzistenciju sirupa.
Nemojte baš često da mešate, jer će šečer zamutiti sirup.
Turski kolač "lokma" je gotov, samo ga na kraju prelijte sa sirupom.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Prenela: N.J)