ideja za sjajan obrok
NIKAD UKUSNIJI I BRŽI SPECIJALITET PO RECEPTU TURSKOG HEDONISTE: Onur Bujuktopču zna šta je idealan nedeljni ručak
Recept za kofte iz tepsije po receptu glumca Onura Bujuktopčua
Đakonija i specijaliteta turske kuhinje nikada dosta, a "asortiman" je toliko širok da se ne zna šta pre spremiti - prave slatke muke.
Takođe, veoma su zanimljivi i recepti tamošnjih selebritija koji su veoma vešti u pripremi slasnih obroka.
Možda i najveći hedonista među njima je glumac Onur Bujuktopču, koga publika zna iz serije "Zaljubljeni neženja", a jedan od recepata na koji je najponosniji je onaj za kofte iz tepsije koje su idealne za nedeljni ručak.
Ovo jelo inače dolazi s juga zemlje, iz Antakije, a pored sjajnog ukusa sprema se veoma brzo i lako.
Sastojci (za tepsiju prečnika 28 cm):
500 g srednje masnog mlevenog mesa
1 jaje
1 glavica crnog luka
2 kriške hleba
peršunov list (po želji)
biber, kim, so, najgvirc
2 kašike maslaca
Za ukrašavanje:
paradajz isećen na kriške
duge zelene paprike
Priprema
Meso staviti u dublju činiju, dodati začine, nakvašen i oceđen hleb, rendani crni luk i seckani peršun, pa dobro umesiti. Tepsiju malo podmazati i rukama po njoj raširiti meso.
Odozgo staviti maslac, paprike i kriške paradajza. Peći 40 minuta u rerni zagrejanoj na 250 stepeni.
Ukoliko meso otpusti previše masnoće, dok je toplo ocediti je iz tepsije. Kofte iseći, a super bi bilo da ih poslužite uz neku od sezonskih salata.
Bonus video:
(Espreso/Lepa i srećna/M. Ranisavljević/Preneo: V.Š)