fantazija
PREUKUSNA TURSKA PITA KOJA SE SPREMA DOK KAŽETE KEKS: Nema dežuranja pored šporeta, a tek kako ide uz hladan jogurt
Nikad ukusniji i nikad brži cigara-burek može biti na vašoj trpezi dok kažete keks
Za klasične varijante turskih pita i bureka je potrebno nešto više vremena i truda, ali postoje i načini da se dobije isti ukus očas posla.
Danas vam predstavljamo recept za takozvani cigara-burek koji pored toga što je slastan izgleda veoma lepo i dekorativno.
Radi se o pitici punjenoj sitnim slanim sirom i sitno seckanim peršunom, koji se prži u tiganju, ali samo nekoliko minuta. Pravi dragulj turske kuhinje, jedne od najboljih na svetu.
Sastojci:
jedno pakovanje gotovih kora za pitu
500 grama sitnog sira
100 grama seckanog peršuna
2 jajeta
so po želji
ulje po potrebi
Priprema
Umutite u činiji jaja, pa im dodajte sitni sir i peršun.
U zavisnosti od toga koliko je sir slan, možete, ali ne morate dodati so.
Uzmite kore za pitu i isecite ih na dve polovine. Potom te polovine presecite dijagonalno, tako da napravite trouglove.
Na širi deo trougla kašikom stavite nadev, pa rolajte prema vrhu trougla, odnosno prema uskom uglu. Dok rolate, možete preklapati ivice sa strane, kako fil ne bi iscureo. Kad budete pri kraju, mokrom četkicom navlažite uži ugao trougla i tako će se mini-pita zalepiti, umesto da se odmota tokom prženja.
U dublji tiganj sipajte ulje, pa uključite da se ringla greje.
Kada ulje bude vruće, ubacite pitice i pržite po nekoliko minuta s obeju strana, dok ne dobiju finu zlatnu nijansu.
Nakon što izvadite, ređajte po papirnom ubrusu, da se ocedi višak masnoće.
Kao i sve slične pitice i ovu poslužite uz hladan jogurt.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)