morate da probate
DA LI STE ČULI ZA KREM OD LIMUNA? Brza i jednostavna priprema, a ukus je NEVEROVATAN (VIDEO)
Savršen spoj kiselkaste arome citrusa i slatkoće šećera
Krem od limuna, poznat kao lemon curd, jedan je od najomiljenijih deserata kada je reč o bogatim i aromatičnim poslasticama. Njegova popularnost leži u savršenoj ravnoteži između kiselkastog ukusa svežeg limuna i slatkoće, koja se prožima kroz svaku kašiku ove kremaste delicije. Tekstura lemon curda je neodoljivo glatka i svilenkasta, što ga čini idealnim za kombinovanje sa različitim desertima, poput torti, pita, ili jednostavno kao preliv za sveže voće.
Ovaj krem se često koristi u engleskoj kuhinji, gde je posebno cenjen kao dodatak popodnevnom čaju namazan na tost. Svojim živopisnim žutim bojom, lemon curd unosi svetlost i svežinu u svaku poslasticu, bilo da se maže na toplim skonsima ili se koristi kao fil za makarone i razne fine kolače, mafine, palačinke. Izvanredna kombinacija slatkih i kiselih nota čini krem od limuna ne samo ukusnim, već i osvežavajućim izborom za sve ljubitelje intenzivnih i bogatih ukusa.
Umesto limuna možete korisititi i pomorandžu ili čak i kombinovati ukuse.
Vreme pripreme:
25 minuta
Sastojci:
2 jaja
1/3 šolje šećera
1 limun (korica)
1/3 šolje limunovog soka
6 kašika putera sobne temperature
Priprema:
1. Limun dobro operite u vodi sa sodom bikarbonom i izrendajte mu koru.
2. U činiji pomešajte šećer i limunovu koricu dok smesa ne postane vlažna, zrnasta i žuta.
3. Umutite jaja i limunov sok.
4. Sipajte smešu u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri neprestano mešajući dok sos ne počne da se zgušnjava.
5. Skinite sa vatre i procedite kroz cediljku. Ostavite da se ohladi 10 minuta.
6. Ako hoćete da preskočite deo s cediljkom, kuvajte krem na pari.
7. Dodajte puter narezan na kockice i blenderom ili ručnim mikserom umutite krem od limuna da postane homogen i gladak.
8. Sipajte u teglu i stavite u frižider na par sati - tako će lemon kurd imati glatku, gustu konzistenciju.
Bonus video:
(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)