Francuski desert, Foto: Printscreen / Youtube / Home Cooking Adventure

recept

FRANCUSKI DESERT "KREM BRULE" JE TOLIKO KREMAST DA DALJE NEMA: Čarobni VANILA KREM iznutra a spolja HRSKAVI KARAMEL

Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima

Objavljeno: 12.04.2024. 16:15h

Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika.

Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.

Jaja umutite sa šećeromfoto: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen

Potrebno je:

6 žumanaca

100 g šećera

500 ml slatke pavlake

šipka vanile

Priprema: Jaja umutite sa šećerom. Presecite uzdužno šipku vanile i vrhom noža pokupite seme vanile i dodajte pavlaci na šporetu. Zagrevajte do tačke ključanja, pa pavlaku lagano dodajte jajima, uz neprestano mešanje žicom za mućenje.

Procedite sadržaj pa prespite u kalupe. Zatim kalupe poređajte u pleh za pečenje u rerni i dodajte toplu vodu do polovine kalupa. Pecite 35 minuta na 140 stepeni.

Gotov krem ostavite da se prohladi. Pospite kristal šećerom pa kalupe vratite u šporet na gornju rešetku kako bi se šećer karamelizovao kratko 1-2 minuta, ali obavezno stavite led na dno pleha. Izvadite i poslužite krem brule sa toplom hrskavom karamel-koricom i divnim žutim, hladnim filom u kome se vide sitne semenke vanile.

BONUS VIDEO:

(Espreso / Trpeza / Prenela: I.O.)